Noaptea Cercetătorilor la Facultatea de Fizică

NC la Experimentarium_1

În data de 27 septembrie a avut loc editia 2019 a evenimentului Noptea Cercetătorilor, organizat de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara. Acesta este un eveniment anual, ce se organizează în aceeași seară, anul acesta în peste 375 de orașe europene, pentru a sărbători cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării. Evenimentele sunt organizate cu finanțarea Uniunii Europene, prin programul Orizont2020, de către un consorțiu al celor mai prestigioase universități românești și institutele de cercetare de pe platforma Măgurele, printre care și Facultatea de Fizică a Universității de Vest Timișoara.

Activitățile s-au desfășurat succesiv, în mai multe locatii, începând cu deschiderea festivă din Amfiteatrul A11 al Universității de Vest, apoi în cadrul Facultății de Fizică a Universității de Vest, unde vizitatorii au avut ocazia să urmărească experimente în laboratoarele facultății sau să asiste la prelegeri interesante în Amfiteatrul Constantin Sălceanu al facultătii. S-a remarcat numărul mare de vizitatori, aproape 120 la deschiderea festivă, și peste 400 în Facultatea de Fizică, astfel încât la un moment dat sălile au devenit neîncăpătoare.

Totodată a avut loc și concursul de eseu, desen și fotografie cu tematică științifică a elevilor din învățământul preuniversitar, care au participat cu 58 eseuri, 150 desene și 130 de fotografii, din județele Timis, Caras Severin, Arad, Gorj, Maramures, Tulcea, Constanța, Vaslui. Fotografiile și desenele au fost expuse în holul mare al Universității de Vest. Concursul s-a finalizat cu festivitatea de premiere, oferindu-se premiile I, II, III și mențiune la fiecare secțiune atât pentru elevi din ciclul gimnazial cât și liceal, deci în total 30 de premii.

În următoarea etapă, activitățile au avut loc la ExperimentariumTM, unde au fost prezentate experimente interesante, locatia devenind la un moment dat neîncăpătoare pentru cei peste 500 de vizitatori. Programul vizitei la ExperimentariumTM s-a încheiat cu extragerea de la marea tombolă, la care au participat 220 de persoane și s-au oferit 25 de premii.

Ultima etapă a fost la Observatorul Astronomic Timisoara, care s-a dovedit a fi de asemenea prea mic pentru cei peste 500 de vizitatori, care au așteptat circa o oră pentru a avea acces la instrumentele dedicate observațiilor astronomice.

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în