Departamentul de Informatică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică organizează, anual din 1999, simpozionul internațional SYNASC 2019 în colaborare cu Institutul de Calcul Simbolic al Universității Johannes Kepler din Linz, Austria și Institutul e-Austria din Timișoara.
În acest an, la simpozionul desfășurat în perioada 4-7 septembrie au participat 90 de cercetători din 16 țări care au prezentat rezultate teoretice și aplicative în domeniul calculului simbolic și numeric, logicii matematice, programării, fundamentelor teoretice ale informaticii, calculului distribuit și inteligenței artificiale.
Simpozionul SYNASC este recunoscut pe plan național și internațional ca un eveniment științific care impune o ștachetă ridicată în ceea ce privește calitatea lucrărilor. Evaluarea lucrărilor se face de către un comitet internațional de program coordonat în fiecare an de către un specialist recunoscut pe plan internațional. Anul acesta, coordonatorul științific al simpozionului a fost prof. Dr. Hoon Hong de la North Carolina State University, USA. Începând cu anul 2005, lucrările selectate și prezentate sunt incluse într-un volum publicat de către IEEE Computer Society care este indexat în ISI Web of Science, iar simpozionul este inclus în categoria C din Australian CORE conference ranking. Programul fiecăreia dintre cele patru zile ale simpozionului a inclus prezentări invitate susținute de către cercetători de top din țară și străinătate. La această ediție au fost invitați să susțină prezentări în plen: Anca Andreica (Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca), Marcello Bonsangue (Leiden University and CWI Amsterdam, Olanda), Swagatam Das (Indian Statistical Institute, Kolkata, India), Adina Florea (Universitatea Politehnica din București), Jonathan Hauenstein (University of Notre Dame, SUA), Peter Csaba Olveczky (University of Oslo, Norvegia) și Stephen M. Watt (University of Waterloo, Canada). Participanții au avut astfel ocazia să afle despre cele mai recente direcții de cercetare din diverse domenii corelate cu tematica simpozionului: aplicații ale automatelor celulare, tehnici de analiză automată a programelor, abordări actuale în rezolvarea problemelor de optimizare, aplicații ale roboticii, metode hibride în geometria algebrică, modele formale pentru analiza sistemelor de stocare distribuită a datelor, algoritmi specifici pentru prelucrări simbolice.
Pe lângă aceste prezentări, au fost incluse în program două tutoriale, adresate în principal tinerilor cercetători, susținute de către Jonathan Hauenstein (University of Notre Dame, SUA) – prezentare a pachetului software Bertini utilizat în geometria algebrică, Arie Gurfinkel (University of Waterloo, Canada) și Nikolaj Bjorner (Microsoft Research, SUA) – metode utilizate în rezolvarea problemelor de satisfiabilitate.
Pe lângă sesiunile dedicate principalelor secțiuni ale simpozionului s-au desfășurat și cinci workshop-uri pe tematici corelate (sisteme de agenți pentru rezolvarea problemelor complexe, metode iterative în determinarea punctelor fixe, tehnici de prelucrare a imaginilor utilizate în medicină şi industrie, calcul inspirat de natură și geoinformatică). Workshop-urile au permis stabilirea de contacte şi colaborări între cercetători din mediul academic şi cercetători din mediul industrial.
În paralel cu SYNASC 2019 s-a desfășurat, în perioada 3-5 Septembrie, a treia ediție a simpozionului internațional Working Formal Methods (FROM 2019 – http://from2019.projects.uvt.ro), un simpozion itinerant organizat în anii anterior la Iași, respectiv București. Simpozionul a întrunit cercetători și practicieni ai metodelor formale, pentru a prezenta rezultate teoretice noi, metode, tehnici și cadre de lucru, precum și instrumente software care facilitează aplicarea metodelor formale și se bazează pe rezultatele teoretice prezentate. Programul simpozionului a inclus nouă prezentări invitate și 15 prezentări ale unor lucrări recenzate, grupând autori din opt țări.
SYNASC 2019 a beneficiat de sprijinul partenerilor: Ministerul Cercetării și Inovării, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timișoara, Fundația Universității de Vest precum și de sprijinul unor firme din domeniul IT dintre care menționăm: IBM, ETA2U și Intel (în calitate de sponsori principali), respectiv, Continental Automotive, Cmed, Nokia, CyberBee Software și MemIQ, în calitate de sponsori.
Detalii suplimentare pot fi găsite la http://synasc.ro/2019 sau contactând organizatorii (prof. dr. Viorel Negru, viorel.negru@e-uvt.ro).
