Specialiști în Securitate internațională, la Timișoara

Material1(2)

Provocările clasice și emergente de securitate din regiunea Balcanilor sunt dezbătute în fiecare an în cadrul conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans”, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu asociația New Strategy Center și care aduce la Timișoara invitați cu o vastă experiență profesională.

Cea de-a treia ediție a conferinței „Security challenges in the Balkans”, a avut loc în data de 15 octombrie, beneficiind de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Germania, Israel, Italia, Serbia, SUA, UK, Macedonia și Croația. Aceștia, alături de experți militari, au analizat provocările vechi și noi care pot afecta Balcanii și, implicit, și România. La conferință au participat miniștri de externe din România și Macedonia de Nord, precum și un număr considerabil de invitați, membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai mediului academic și de specialitate din România, SUA, Marea Britanie, Italia, Israel, Serbia, Croația, Macedonia de Nord.

Primul panel din cadrul conferinței ”Security Challenges in the Balkans” i-a adus la masa discuțiilor pe Gen. de brigadă (r) Mircea Mîndrescu, Gen. Nicolae Ciucă și Lt. Gen. (r) Ben Hodges (fost comandant al United States Army Europe), care au abordat tema ”The Balkans: A Strategic Assessment”.

”Security Challenges for the Balkans Region and the European Stability” a reprezentat o altă temă pe agenda conferinței, dezbătută de dl. Dan Dungaciu (New Strategy Center), E.S. Ramona Mănescu (Ministrul Român al Afacerilor Externe), dl. Andrej Zhernovski (Ministru Adjunct al Afacerilor Externe și Europene din partea Republicii Macedonia de Nord) și d-na. Zdravka Bušić (Secretar de Stat pentru Afaceri Politice, Croația).

Totodată, războiul infomațional și fenomenul ,,fake news”, precum și modul în care spațiul cibernetic este folosit în campaniile de dezinformare au fost printre subiectele analizate în cadrul panelului ”Fake News and Hybrid Warfare. The Weaponization of Information”, de către dl. Laurențiu Ștefan (cercetător asociat al UVT), E.S. dl. Emil Hurezeanu (Ambasador al României în Germania), dl. Cristian Diaconescu (fost Ministru al Afacerilor Externe), d-na. Alina Bârgăoanu (Decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA), d-na. Cătălina Dodu (Country Manager, Atos), dl. Tal Pavel (Tel Aviv Academic College) și dl. Ion Ioniță (Senior Editor, Ziarul „Adevărul”).

E.S. d-na. Simona Miculescu (reprezentant al Secretariatului General al Națiunilor Unite), dl. Gordon Barrass (London School of Economics IDEAS, Londra), d-na. Jelena Milic (Directorul Centrului pentru Studii Euro-Atlantice, Serbia), dl. Rade Rajkovcevski (profesor la Universitatea Bitola, Republica Macedonia de Nord), dl. Roger Petersen (profesor la Massachusetts Institute of Technolgy, SUA), dl. Sandro Knezovic (Institute for Development and International Affairs, Croația) și dl. Marco Di Liddo (Centro Studi Internazionali, Italia) au susținut prezentări pe tema ”The Balkans Region: Old&New Challenges”. Evoluția evenimentelor din ultimii ani a demonstrat că regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani. Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au decis, începând din 2017, să organizeze o asemenea dezbatere la Timișoara pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României.

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în