Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie și Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie – Universitatea de Vest din Timișoara realizează în mod constant studii de interes și de deosebită utilitate și pentru instituțiile administrației publice locale, județene și regionale: strategii de dezvoltare teritorială și sectorială, hărți și planuri tematice, respectiv barometre sociale/de calitatea vieții.
În contextul actual, al pregătirii orașului și județului Timiș pentru anul 2021, am demarat, în anul 2017, un studiu transdisciplinar de evaluare a gradului de satisfacție a turiștilor străini în Timișoara și împrejurimi. Este un studiu amplu, care se dorește a fi realizat o dată la 2 ani, pentru a surprinde momente semnificative în ceea ce priveşte dezvoltarea turistică a oraşului: 2017, 2019, 2021, 2023, și a surprinde dinamica fenomenului turistic în Timişoara şi în împrejurimi.
În 2017, la prima ediție a studiului, am reușit aplicarea acumularea a 937 de chestionare validate în cele 3 săptămâni de implementare a chestionarului; majoritatea turiștilor au provenit din ţări europene, însă reprezentate, în eșantion, au fot 64 de ţări de pe tot mapamondul. Reprezentativitatea studiului a fost asigurată și printr-o eșantionare care s-a realizat astfel încât să se cuprindă punctele obligatorii de intrare/ieșire din oraș, unități de cazare cu grade diferite de confort şi locații diferite frecventate de turiști.
În anul 2019, dorim să reluam studiul pe același tipar de eșantionare, aceleași puncte de aplicare şi aproximativ același număr de turiști.
Obiectivele studiului sunt următoarele:
O1. identificarea profilului turistului străin care vizitează Timișoara în funcție de: gen, vârsta, educație, țara de proveniență, şi modificările aduse acestui tipar faţă de analiza din anul 2019 etc.; Utilitate: în funcție de profilurile identificate, vor putea fi modelate strategiile de promovare;
O2. identificarea principalelor caracteristici ale sejurului petrecut la Timișoara (durată, buget, tip de turism, obiective vizitate, dacă se deplasează în afara Timişoarei şi unde etc.) şi în ce măsură acestea s-au modificat fată de anul 2017;
Utilitate: constatările vor sprijini diversificarea și adaptarea ofertei turistice;
O3. identificarea gradului de satisfacție în raport cu așteptările privind calitatea și organizarea resurselor turistice, respectiv cu infrastructura şi facilităţile oraşului (transport public, cazare, alimentaţie publică, spatii publice, mediu, servicii auxiliare etc.) şi în ce măsură s-a modificat acesta în raport cu rezultatele din anul 2017;
Utilitate: aceste elemente vor constitui un bun suport pentru deciziile autorităților publice și ale întreprinzătorilor din turism, în sensul creșeterii performanței turismului local;
O4. propunerea unui set de soluții în raport cu principalele probleme identificate de către turiștii străini.
Studiul implică studenți voluntari care au, astfel, ocazia dobândirii de competențe de cercetare pe teren, prin integrarea timpurie în studii cu aplicabilitate practică. Aceștia vor fi prezenti în Aeroportul Internațional Timișoara și în cadrul unor unități de cazare reprezentative, timp de o lună, pentru colectarea de date directe de la turiști, prin intermediul distrbuirii de chestionare.
Studenții voluntari beneficiază, astfel, de o experiență complexă în care interacționează cu turiști străini și lucrează bine într-o echipă mare: 33 de studenții din anii 1, 2 și 3 Geografie, Geografia Turismului, Planificare Teritorială și anii 1 și 2 de master Dezvoltare si Amenajare Turistică.
Asist. Dr. Florentina POPESCU