La începutul lunii, mai precis pe data de 3 octombrie, lucrarea Percutrance pentru percuție și orchestră aparținând compozitorului și lect.univ.dr.Gabriel Mălăncioiu de la Facultatea de Muzică și Teatru, a fost prezentată publicului în cadrul Festivalului Zilele Muzicii Contemporane, solist fiind percuționistul Doru Roman, acompaniat de orchestra Filarmonicii din Bacău condusă de Ovidiu Bălan. Pe 9 octombrie lucrarea aceluiași autor, ThunderBach – având ca surse de inspirație lucrarea Variațiunile Goldberg de J. S. Bach și piesa Thunderstorm a formației AC / DC – a fost prezentată în Germania la Delmenhorst de Trio Contraste.
Pe 10 octombrie, lucrarea Zarand pentru teremin, ansamblu de muzică tradițională și orchestră de coarde a fost prezentată pentru întâia oară de Gabriel Almași – teremin, ansamblul Rapsozii Zarandului și Orchestra de coarde a Filarmonicii arădene. De asemenea, pe 13 octombrie, pe scena Teatrului Național din București, lucrarea Clavirgus a fost interpretată de membrii ansamblului SonoMania, într-un concert inclus în programul Trienalei de Arhitectură. Câteva zile mai târziu, pe 19 octombrie, la Detroit – SUA, lucrarea Profanul și Sacrul de Gabriel Mălăncioiu a fost prezentată în Steinway Piano Gallery de Marian Tănău, Su Jin Lim și Mike Chen.
Notând evenimentele teatrale realizate de studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Muzică și Teatru, amintim data de 2 octombrie, când la Sala 2 a avut loc spectacolul Piața Roosevelt de Dea Loher, un spectacol de Radu Afrim, cu c.d.a. Claudia Ieremia. Pe 6 octombrie a avut loc un spectacol Disney: Frumoasa și Bestia de Alan Menken, regia artistică Szilárd Somogyi/Ungaria, cu c.d.a.drd. Laura Avarvari, în Sala Mare. Pe 8 octombrie, a avut loc spectacolul Boala familiei M de Fausto Paravidino, regia artistică Radu Afrim, cu c.d.a. Claudia Ieremia iar în 9 octombrie, în Sala Mare, spectacolul Pinocchio după Carlo Collodi, regia artistică asist. univ. drd. Mirela Puia, lect. univ. dr. Adrian Korek, asist. univ. drd. Claudiu Dogaru.
Pe 12 octombrie s-a jucat în Sala Mare spectacolul O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia artistică conf. univ. dr. Ada Lupu, c.d.a. Claudia Ieremia, master an II MODUL I Arta actorului de teatru Flavius Retea iar în 20 octombrie, spectacolul De ce iubim femeile după Mircea Cărtărescu, regia artistică Mihaela Lichiardopol, cu asist. univ. drd. Costel Tovarnițchi, master an II MODUL I Arta actorului de teatru Flavius Retea. Finalul lunii a fost marcat pe data de 25 octombrie de spectacolul Cercurile încrederii de Radu Popescu, regia artistică Mihaela Lichiardopol, cu c.d.a.drd. Laura Avarvari, asist. univ. drd. Costel Tovarnițchi, Studio „Uțu Strugari”, urmat pe 27 și 29 octombrie în aceeași locație și oră de spectacolul M-am hotărât să devin prost de Martin Page, regia artistică Antonella Cornici, master an II MODUL I Arta actorului de teatru Rusu Victoria, master an II MODUL I Arta actorului de teatru Andrei Chifu.
La Teatrul German de Stat Timișoara, pe 1 octombrie, a avut loc spectacolul Tagebuch Rumänien. Temeswar de și regia Carmen Lidia Vidu, cu c.d.a. Silvia Török, în cadrul Festivalului de Teatru Piatra Neamț, ed. 31. În 11 octombrie, a avut loc spectacolul Hänsel und Gretel după Fraţii Grimm, adaptare şi regie c.d.a.drd. Simona Vintilă, cu master an II MODUL I Arta actorului de teatru, Vlad Coștiug-Cobeț/Aljoscha Cobeț, fiind urmat pe 12 octombrie, de spectacolul Die menschliche Dummheit după Ion Creangă, regia și cu c.d.a.drd. Simona Vintilă. Spectacolul Tagebuch Rumänien. Temeswar de și regia Carmen Lidia Vidu, cu c.d.a. Silvia Török, s-a jucat în cadrul Colocviului Teatrelor Minorităților Naționale în 18 octombrie, la Gheorgheni, precum și în cadrul Festivalului Național de Teatru, ed. 29, București, în 20 octombrie .
Între 29 septembrie și 6 octombrie, remarcăm Festivalul Internațional de animație „SUB BAGHETA LUI MERLIN” ediția a IV-a, precum și spectacolul Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama de M. Vișniec, regia artistică Béres László, masteranzi an II MODUL I Arta actorului de teatru Victoria Rusu, Ștefan Roman, în sala Teatrului Merlin. Pe 6 octombrie, ora 17:00, a avut loc spectacolul aniversar Gala „Merlin 70 de ani” Cartea cu Apolodor de Gellu Naum, adaptare scenică și regia artistică: Toma Hogea, cu masteranzi an II MODUL I Arta actorului de teatru: Victoria Rusu, Ștefan Roman, în sala Teatrului Merlin;
În 4 octombrie, a avut loc spectacolul Silvia de E. Kálmán, dirijor Peter Oschanitzky, regia artistică asist. univ. drd. Nicolae Mihai Brânzeu, participă studenții Sabine Oschanitzky, an II, limba germană, Denis Matei, an I, limba română, la Opera Națională Română Timișoara.
Pe 11 octombrie, 19:00, a avut loc lansarea oficială a filmului Pisica Verde în cinematografe, un film inspirat și adaptat după o piesă de teatru premiată la nivel internațional scrisă de Elise Wilk, regia Narcis Constantinescu, cu Bianca Diaconu, an I, limba germană, la Cinema City din Shopping City Mall.
Pe 20 octombrie, la Teatrul de Vest Reșița, s-a jucat premiera spectacolului Prenumele de Matthieu Delaporte şi Alexandre de la Patellière la Teatrul de Vest Reșița, regia Johannes Lang/Germania, cu master an I MODUL I Arta actorului de teatru Robert Danci iar pe 22 octombrie, a avut loc spectacolul Eréndira&bună-sa/remix, după texte de Gabriel García Márquez, proiect teatral independent „Dali-Márquez-Dostoievski” de Asociația Culturală Arte-Factum, regia artistică Kocsàrdi Levente (Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara), participă master an II MODUL I Arta actorului de teatru: Patricia Gavril, Claudiu Surmei, Andrei Chifu, master an I MODUL I Arta actorului de teatru: Oana-Elena Ilincăi și Marin Lupanciuc, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely.