Întâlnirile pe care Universitatea de Vest din Timișoara le organizează constant cu personalități din domeniul culturii au continuat și în luna noiembrie cu o nouă prelegere în cadrul seriei „Conferințele UVT”. De această dată, în fața publicului din Aula Magna a UVT a fost prezent marele dramaturg Matei Vișniec, care a acceptat invitația de a purta un dialog deschis în cadrul conferinței cu titlul „Ce n-a văzut Parisul – Confesiunile unui scriitor român”.
Cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză,poet și dramaturg român ce trăiește în acest moment în Franța, Matei Vișniec a debutat, strălucit, ca poet și a dobândit faimă internațională ca dramaturg. Interzis de regimul comunist, și-a luat o revanșă răsunătoare pe scenele din 30 de țări, din Bolivia, Japonia, Maroc, Iran, Liban, până la cele germane, italiene, românești și franceze. Favorit al Festivalului de la Avignon, unde i se joacă în paralel 7-10 piese anual, dar și al celor de la Bonn și Edinburgh, Matei Vișniec este o emblemă a creativității, a expresivității și originalității artistice. Creația sa îmbină în mod ingenios elemente de suprarealism, grotesc, absurd, fantastric, realism magic, ironie și umor. Titluri precum „La noapte va ninge”, „Orașul cu un singur locuitor”, „Înțeleptul de la ora de ceai” (poezie) sau „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, „Angajare de clown”, „Femeia ca un câmp de luptă”, „Bine, mamă, dar ăștia povestesc în actul II ce se întâmplă în actul I și multe altele” (teatru), precum și prozele sale recente au fost distinse cu importante premii românești și străine.
Moderatorul întâlnirii cu marele Matei Vișniec a fost prof. univ. dr. Mircea Mihăieș, care a antrenat publicul, timp de câteva ore, în discuții fascinante, pline de esență.
Aniversare în comunitatea UVT
O altă după-amiază emoționantă a fost prilejuită de lansarea volumului „Adriana Babeti, Știinta veselă”, eveniment care a coincis cu aniversarea celor 70 de ani ai distinsei doamne.
D-na. Adriana Babeţi este profesor la Facultatea de Litere a UVT, unde predă literatură comparată, şi redactor la revista Orizont. Împreună cu Delia Şepeţean-Vasiliu a îngrijit volumele Pentru o teorie a textului. Antologie ”Tel Quel”(1980) şi Roland Barthes – Romanul scriiturii (1987). A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (Polirom, 1997) şi Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (Polirom, 1998). S-a ocupat, de asemenea, de traducerea şi selecţia antologiei Barbey d’Aurevilly, Dandysmul (Polirom, ed. I, 1995, ed. a II-a revăzută şi adăugită, 2013), a publicat volumele: Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997), Dilemele Europei Centrale (1998), Arahne şi pânza (2002), Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004), Ultimul sufleu la Paris. 69 de reţete culinare (Polirom, 2006), Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Cultures d’Europe Centrale, CIRCE, Université de Paris IV – Sorbonne, 2007), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (Polirom, 2009) şi Femeia în roşu (împreună cu scriitorii Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu).
În decembrie 2017, a primit Premiul Senatului Universității din București, ca profesor asociat al anului, iar din partea Asociația de Literatură Generală și Comparată din România, Marele premiu pentru întreaga activitate şi pentru cel mai bun studiu de literatură comparată din ultimele două decenii, Amazoanele. O poveste de succes.
„Evenimentul de azi ne va rămâne în suflete, tuturor celor care ne-am regăsit în amfiteatrul UVT, universitari, studenți, cercetători sau admiratori literari. Astăzi am participat la „Cursul de Babeți(ologie)”, a declarat Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea. „A fost prilejul minunat pentru ca să ne regăsim adevăratele prietenii și cuvinte de recunoștință, pentru frumusețea textului scris, a povestirilor și a nobilei vocații culturale. La mulți ani, Adriana Babeți, mulțumesc pentru toată bucuria de azi și de-o viață!”.