Pentru al doilea an consecutiv, studenții de la masterul Dezvoltare şi amenajare turistică, Departamentul de Geografie, Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie au participat în cadrul unei aplicații practice la Târgul de turism de la Viena între 16-19.01.2020.
Scopul general al aplicației a fost acela de a observa direct şi a experimenta infrastructura turistică generală a unui oraş funcţional din acest punct de vedere şi infrastructura specifică desfășurării unui eveniment de promovare turistică la nivel internațional. De asemenea, un obiectiv principal al aplicaţiei a fost să intre în contact direct cu resursa umană din industria turistică din diverse sectoare ale acesteia în vederea înțelegerii rolului pe care diverse nivele ierarhice ale angajaţilor le joacă în companii şi instituții ale acestei industrii.
În ceea ce privește Târgul de turism, obiectivele au fost de înțelegere a modului de organizare a acestuia, a modului de amenajare şi gestionare a standurilor, a activităților desfășurate şi în special a identificării profilului personalului din standuri, acțiunea de faţă fiind o aplicație practică în cadrul disciplinei de „Resurse umane în turism” din planul de învățământ al masterului ante-menționat. Organizarea târgului, a standurilor, istoricul participării unor ţări/ regiuni /orașe /organizații /tour operatori a fost prezentată studenților de către dl Simion Giurcă organizatorul principal al standului României, cu o experiență de peste 20 de ani ca şi director al Biroului român de turism de Viena. Ulterior studenții au lucrat „hands-on” pe echipe, interacționând cu personalul din standuri în limbi de circulație internațională (engleză şi germană în principal) realizând evaluarea atât a unui număr de 4 standuri pe echipa (pe criterii de atractivitate, dimensiuni, organizare, activități etc.) cât şi a profilului personalului turistic prezent la târg (educația, limbi vorbite, poziția în cadrul companiei, vechimea, participările anterioare la târg, modalități de evaluarea a eficienței participării la târg).
Faţă de anul trecut, studenții au întreprins noi activități, chestionând specialiştii din industrie cu ajutorul unui scurt chestionar structurat despre Timişoara, despre calitatea acesteia de Capitală Europeană a Culturii şi despre personalităţi cheie pe care le-ar asocia cu oraşul de e Bega şi preluând rolul de promoter al Timişoarei şi județului Timiş în cadrul standurilor Biroului de Turism al Primăriei Timişoara şi Asociaţiei de promovare şi dezvoltare a turismului în judeţul Timiş.
La sfârșitul participării la târg, studenții au avut o activitate de genul „masa-rotundă”, coordonată de către cadrul didactic organizator al aplicației, asist univ. Dr. Florentina Popescu şi de dl Simion Giurcă, unde au discutat rezultatele activității întreprinse de aceștia, fixarea şi explicarea unor aspecte importante in ceea ce privește importanta şi modalitatea de participare la un târg de turism internațional astfel încât aceasta să fie o acțiune eficientă pentru expozanți şi feed-back-ul legat de gradul de interes al specialiștilor în ceea ce priveşte subiectul chestionarului.
Obiectivele secundare au ținut de identificarea modului de funcționare şi organizarea a altor unități turistice de stat sau private: Biroul de informații turistice, muzee (Muzeul de științele naturii, Muzeul de artă, Belvedere etc.), hotelul unde au fost cazați şi unități de alimentație publică; dar şi a profilului personalului angajat (pregătire anterioară, limbi vorbite, vechime, program, beneficii etc.).
În vederea cunoașterii patrimoniului turistic al fostei capitale a Imperiului Habsburgic, studenți masteranzi au participat la un tur ghidat al Vienei cuprins din două părţi: panoramic, cu microbuzul universităţii şi pietonal in zona cuprinsă în interiorul renumitului „Ring vienez”, in „Innere Stadt”.
Pentru că sunt geografi, înainte de toate, studenții făcut o vizită mai amplă Muzeului de științe ale naturii, unde pe lângă modul de organizare al muzeului, a modalităților moderne de prezentare a exponatelor, a multitudinii şi diversității acestora, studenții au fost impresionați de cultura vienezilor de a-şi aduce copiii duminică dis-de-dimineață la muzeu petrecând timp cu aceștia explicându-le despre exponate.
Activitatea nu s-ar fi putut desfășura fără sprijinul dnei decan al Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, dna conf. Dr. Cătălina Ancuța, dlui Director de Departament, dl Lect. Dr. Ioan Sebastian Jucu, care au vegheat la buna şi optima organizarea a aplicaţiei şi al conducerii universității care a asigurat transportul studenților pe întreg parcursul aplicației.