Cum să devii student de succes la Chimie, Biochimie sau Biologie?

Foto 2_Mat_4_CBG_ian

A urma un anumit program de studiu de licență presupune, pentru fiecare elev, pregătirea pentru viitor și alegerea nu este întotdeauna ușoară. Unii elevi probabil știu exact ce doresc să devină, iar unii sunt încă indeciși. Pentru a-i ajuta să se decidă, am analizat împreună cu elevii claselor a XII-a de la profilul Științe ale Naturii de la Colegiul Național Bănățean Timișoara ce înseamnă să fii student de succes la Chimie, Biochimie și Biologie, care sunt locurile de muncă vizate de absolvenții acestor programe de studiu, dar și aspecte legate de continuarea studiilor prin masterat și doctorat.

Elevilor le-au fost făcute cunoscute așteptările formulate de către principalii angajatori ai absolvenților programelor noastre de studii și a modului în care studenții sunt pregătiți în cadrul facultății pentru a satisface aceste așteptări. Astfel, am discutat și ilustrat prin imagini surprinse în cadrul activităților didactice și a celor extracurriculare, despre cursurile propuse pentru fiecare program de studiu, abilitățile care se formează în anii de studiu, activitățile de popularizare a științei, de formare a deprinderilor experimentale ale elevilor de diverse vârste, de cercetare și diseminare a rezultatelor cercetării, activități în care studenții de succes sunt de obicei implicați. A fost subliniat faptul că, prin specificul domeniilor științifice abordate, activitățile din cadrul seminarelor și a lucrărilor de laborator se bazează pe studii de caz, aplicaţii practice, lucru în echipă şi discuţii libere, astfel încât studenții să fie pregătiți să întâmpine cu succes cerinţele angajatorilor. Am subliniat și importanța abilității de a transmite eficient cunoștințele sțiințifice acumulate, mai ales că e vorba de domenii considerate dificile de o mare parte a populației și, neavând aceste abilități, te faci din ce în ce mai greu auzit și/sau înţeles. În același context, nu au fost ocolite nici subiectele legate de relațiile de colaborare studenți-studenți și studenți-profesori, abilitățile de comunicare și relaționare fiind foarte importante pentru viitorul oricărui absolvent, fiind dovedit faptul că aceste abilități conduc la o performanță mai bună la locul de muncă.

Ne-am bucura ca mulți dintre elevii cu care am avut bucuria de a relaționa să aleagă programele noastre de studii de licență și să lucrăm împreună în anii care vor urma!

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în