Atelierele Sinergia „Culturi în oglindă” (aprilie – iunie 2020)

afis Tunisia, Capul Verde, Ghana

Centrul Studenţesc de Cercetare Interculturală Sinergia din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara a deschis o nouă serie a Atelierelor „Culturi în oglindă”, care se vor desfășura în acest semestru în formulă on-line. Prima întâlnire – Atelierul Sinergia „Culturi în oglindă”: Tunisia, Capul Verde, Ghana – a avut loc miercuri, 29 aprilie 2020, de la 19:30 și a adus împreună, pe platforma Google Meet, studenți străini de la Anul pregătitor de limba română și studenți români de la specializările Limbi și literaturi și Limbi moderne aplicate de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Prezentările au lansat un fertil dialog intercultural, în care studenții străini și studenții români ne-au făcut să descoperim aspecte inedite din culturile aduse în atenția noastră, în corespondență cu fațete similare ale culturii române. Periplul cultural pe continentul african a început cu o incitantă incursiune în lumea culturală tunisiană contemporană, reprezentată de personalități recunoscute internațional din sfera cercetării științifice (astrofizică, matematică aplicată, inginerie aerospațială, astronomie, genetică), precum și din lumea sportului sau din cea a cinematografiei. În paralel, au fost evocate câteva figuri marcante din spațiul sociocultural românesc, din sfera artistică (literatură, dramaturgie, sculptură, muzică) și științifică, dar și din sport și cinematografie.

Următorul popas din călătoria noastră virtuală l-am făcut la Capul Verde, printr-o incursiune în genurile muzicale specifice acestui spațiu cultural, precum morna, fiind adusă în atenție maestra neîntrecută a acestui stil muzical, Cesária Évora. Simetric, au fost amintite câteva nume emblematice pentru prelucrările unor elemente din folclorul muzical românesc, de pildă, George Enescu sau Maria Tănase. Ultima oprire din acest prim tur intercultural a fost în Ghana, despre care am aflat particularități geografice, istorice, economice și culturale. În replică, au fost remarcate câteva similitudini și deosebiri privind cultura ghaneză și cea română.

Atelierele de comunicare interculturală SinergiaCulturi în oglindă, în care echipe de studenţi români şi străini prezintă diverse faţete ale culturilor din care provin, ocupă un loc important în rândul activităților Centrului Studențesc de Comunicare Interculturală Sinergia. Obiectivele specifice ale acestor ateliere au în vedere beneficii atât pentru studenţii străini implicaţi, cât şi pentru cei români. Studenţii străini sunt motivaţi în a-și îmbunătăți cunoștințele de limba română prin prezentarea în această limbă a unor tradiții și valori din propria cultură. În același timp, dialogul intercultural inițiat în acest context facilitează integrarea lor lingvistică şi culturală, prin comunicarea directă cu vorbitori nativi de limba română.

Studenţii români au câștigat din activităţile din cadrul acestor ateliere experiența în medierea interculturală și în gestionarea optimă a distanței lingvistice și culturale. Atelierele de comunicare interculturală SinergiaCulturi în oglindă se află în derulare de trei ani, reinventându-se de fiecare dată printr-o valorificare a experienței acumulate pe parcurs. Atelierele Culturi în oglindă organizate în ultimii doi ani au oferit studenților străini prilejul de a dezvălui, cu sprijinul studenților voluntari români, varii fațete ale culturii algeriene, iordaniene, irakiene, iraniene, kazahe, libaneze, marocane, nigeriene, peruane, siriene, tunisiene etc.

În acest an vom redescoperi o parte dintre aceste culturi, dar vom explora și alte spații culturale neabordate încă în cadrul atelierelor noastre. Astfel, în următoarele săptămâni vom continua periplul nostru intercultural în Algeria, Egipt, Iordania, Iran, Irak, Liban, Maroc, São Tomé și Príncipe, Siria, Vietnam și Yemen. Aceste ateliere vor constitui un prilej pentru studenți de a se cunoaște mai bine, de a intra într-un fertil dialog intercultural și a (re)descoperi cultura română, precum și de asumare a diferențelor și de recunoaștere a valorilor comune.

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în