Între 22 iulie și 3 August 2019, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a organizat a XXVIII‑a ediție a CURSURILOR DE VARĂ DE LIMBĂ, CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚIE ROMÂNEASCĂ, adresate străinilor, o activitate coordonată de conf. univ. dr. habil. Dana Percec, decanul facultății și de lect. univ. dr. Gabriel Bărdășan, prodecanul instituției. Acest eveniment reprezintă una dintre cele mai cunoscute activități cu tradiție ale Universității de Vest din Timișoara și are ca obiectiv principal promovarea la nivel internațional nu doar a valorilor universității, ci și a limbii române sau a culturii și civilizației românești prin dialog, achiziții lingvistice și culturale, depășirea barierei lingvistice, prietenie, colaborare. Cursurile se adresează străinilor interesați de România, de limba română, de valorile noastre și de moștenirea culturală, în special studenților care sunt la facultăți de filologie sau tinerilor lingviști și cercetători, traducătorilor, promotorilor culturali, dar și celor care lucrează pentru companii care au contacte directe cu România. Cursurile sunt și pentru cei cu un background nefilologic, care vor să descopere, să învețe o limbă mai puțin studiată într-un context cultural nonlatin. Pagina noastră de Facebook (Scoala de Vara LIT TM) demonstrează că și anul acesta grupul a fost extrem de eterogen. Cu toate acestea, dialogul în limba română a făcut posibilă crearea unor amintiri de povestit, de repovestit, de neuitat.
Astfel, străinii care au călcat pragul universității cu ocazia ediției 2019 a Cursurilor de vară sunt lingviști, studenți la filologie, profesori, freelanceri, traducători, economiști și au venit din Austria, Brazilia, Canada, Croația, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Serbia, Japonia și SUA, toți fiind interesați să învețe limba română sau să își îmbunătățească nivelul de limbă și cunoștințele despre cultura română, dar, mai ales, să profite de contextual real de comunicare și relaționare.
Cele două săptămâni de cursuri au avut ca obiectiv principal achiziția sau îmbunătățirea abilităților de comunicare și relaționare în limba română prin cursuri intensive organizate pe 3 niveluri (Începător, Intermediar, Avansat) și workshopuri: de conversație și vocabular pentru nivelul începător și de comunicare scrisă și orală pentru grupele de intermediari și avansați.
Au fost ținute, de asemenea, workshopuri și dialoguri pe teme culturale, urmând tradiția anilor precedenți, care au avut drept țintă accentuarea specificului cultural românesc, dar și specificul locului – al Banatului multietnic. Așadar, organizatorii au inclus în program activități precum: turul Timișoarei sau vizitarea Muzeului Catedralei Mitropolitane. De asemenea, au fost organizate seri de film și de teatru. Participanții au avut parte și de o întâlnire cu scriitorul Robert Șerban într-un cadru cultural special, simbol al orașului, Librăria La Două Bufnițe. Nici România rurală nu a fost scăpată din vedere. Astfel, o excursie la Traian Vuia, Româneşti, Valea lui Liman, Crivina de Sus a transformat complet o zi obișnuită de curs. Participanții au vizitat și o expoziție organizată de Muzeul Național al Banatului, o vizită și un workshop încheiate cu discuții fructuoase și multe poze.
Programul variat al ediției 2019 a fost apreciat de participanți, ca dovadă stând interesul lor permanent, curiozitatea manifestată prin întrebări și completări, implicarea și participarea lor activă la toate activitățile propuse, dar, mai ales, deschiderea și bucuria de a vorbi limba română în afara sălilor de curs, în situaţii informale și imprevizibile. Studenții voluntari (de la diverse specializări ale Facultății de Litere, Istorie și Teologie) au demonstrat și ei că tot ceea ce se conturează neplanificat în afara instituției contribuie la instituirea unei adevărate comunicări și al unui management calitativ al grupului. Unitatea grupului de cursanți descrie simplu și extrem de bine ediția 2019. Deși grupul a reunit oameni cu pregătire profesională diferită, venind din spații culturale diferite, vorbind limbi diferite, de vârste diferite, cu obiective personale diferite, dialogul, implicarea și sugestiile au făcut din ediția 2019 una specială. Schimbul cultural va fi, cu siguranță, un obiectiv pentru 2020, iar seara culturală în spații alternative va fi pe lista evenimentelor organizate și la ediția următoare.