Activități derulate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie în cadrul Săptămânii de inițiere la UVT

Literacum foto

În cadrul Săptămânii de inițiere la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a desfășurat câteva ateliere și workshopuri pentru a familiariza studenții cu activitățile și proiectele derulate de FLIT.

  • Marți, 24 septembrie, Centrul Studenţesc de Cercetare Interculturală Sinergia a organizat un atelier despre dialogul intercultural, coordonat de Daniela Leancă (studentă LIT, LL anul III) și Irina Dincă (asistent de cercetare la Departamentul de studii românești). Au participat studenți români, cu precădere din anul I, de la specializările Limbi și literaturi și Limbi moderne aplicate, precum și câțiva studenți străini, absolvenți ai Anului pregătitor de limba română. În prima parte a întâlnirii au fost prezentate obiectivele și activitățile centrului studențesc, în special atelierele Culturi în oglindă organizate în ultimii doi ani, prin care studenții de la Anul pregătitor, cu sprijinul studenților voluntari români, au dezvăluit varii fațete ale culturii algeriene, iordaniene, irakiene, iraniene, kazahe, libaneze, marocane, nigeriene, peruane, siriene, tunisiene etc. De asemenea, studenții au fost invitați să se implice în programul de voluntariat prin care își asumă rolul de tutori pentru studenții de la Anul Pregătitor, asigurând consilierea acestora, pentru a le facilita integrarea în mediul universitar şi socio-cultural românesc. În a doua parte a atelierului, s-a inițiat un prim dialog intercultural între studenții români și cei străini prezenți, despre gestionarea adecvată a distanţei lingvistice şi culturale, precum și despre asumarea diferențelor și recunoașterea valorilor comune.
  • Miercuri, 25 septembrie 2019, prin intermediul Centrului Studențesc de Cercetare Literacum, a fost organizat un atelier de interpretare de text, la care au participat aproximativ 40 de studenți din anul I. Aceștia au asistat la o scurtă prezentare a centrului Literacum (susținută de asist. univ. dr. Irina Dincă și de masterandul Alexandru Foitoș), ce a vizat activitățile pe care CSCL le realizează: organizarea unor ateliere de hermeneutică, a unor dezbateri lunare pe diverse teme de interes literar, respectiv colocviul Literacum, axat pe literatură română. Studenților le-a fost prezentat și siteul centrului, care conține inclusiv trimiteri la edițiile anterioare ale colocviului Literacum, respectiv, în format electronic, revista Literacum și volumele care conțin lucrările expuse în cadrul edițiilor anterioare ale colocviului. Participanții au fost provocați apoi la o activitate ce a presupus reevaluarea unui text al unui autor canonic și familiar studenților, Mihai Eminescu. Astfel, studenții au avut de răspuns la o serie de cerințe, incluse în fișa de lucru elaborată pe baza poeziei Melancolie, cerințe care au vizat multiple paliere ale limbii și literaturii române, și anume hermeneutică, stilistică și poetică, semantică textuală, teorie literară etc. Studenții au fost familiarizați cu rigoarea academică, cu ceea ce reprezintă bibliografia critică și limbajul de specialitate. Totodată, au fost încurajați să își expună propriile opinii și argumente, valorificând textul propus, întreaga activitate dovedindu-se a fi un foarte bun exercițiu pentru ceea ce studenții vor studia pe parcursul celor trei ani de Litere. În cadrul activității s-au alăturat și alți membri ai Colectivului de literatura română și comparată din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
  • Joi, 26 septembrie 2019, studenții anului I ai Facultății de Litere, Istorie și Teologie au participat în cadrul unui atelier pregătit de echipa de cercetători a proiectului ROGER, numit #DIGITTworld – Digital Linguistics Workshop. În prima parte a workshopului, dr. Mădălina Chitez și asist. univ. dr. Roxana Rogobete le-au făcut „cunoștință” studenților cu ROGER, proiectul de cercetare care se ocupă de Genurile academice la intersecția dintre tradiție și internaționalizare: Cercetare contrastivă pe bază de corpus asupra utilizării genurilor academice de către studenții din România. Principalele aspecte discutate în cadrul workshopului au fost misiunea proiectului, obiectivele acestuia, sursele de finanțare, schimbările pe care le aduce era digitală și, implicit, instrumentele digitale care ajută la realizarea muncii de cercetare în domeniul științelor umaniste, dar și importanța îmbunătățirii scrierii academice în România, prin realizarea unor cercetări continue privind acest aspect. De asemenea, studenții au fost familiarizați cu anumite concepte-cheie ale proiectului, și anume corpus, lingvistică de corpus, digital humanities, dar și cu activitatea pe care cercetătorii proiectului ROGER au întreprins-o, prin participări la diferite conferințe internaționale, încă din 2017, respectiv prin prezentarea rezultatelor unui chestionar de genuri academice (ROGS), care a fost aplicat în cadrul universităților din România și, implicit, în cadrul Universității de Vest din Timișoara. De asemenea, studenților din anul I li s-au prezentat câteva oportunități pe care aceștia le pot avea prin implicarea în cadrul proiectului ROGER, prin activități de voluntariat sau/și practică. În a doua parte a workshopului, asist. univ. dr. Loredana Bercuci și Andreea Dincă au realizat, împreună cu studenții, o serie de activități practice extrem de interesante focalizate pe lingvistica de corpus. De pildă, aceștia au putut observa, cu ajutorul unor instrumente online, anumite ocurențe constante ale cuvintelor dintr-un anumit corpus de texte sau chiar analiza limbajului unor vloggeri foarte cunoscuți. Activitatea s-a încheiat printr-un quiz extrem de interactiv și amuzant privind lingvistica, ce a adus câteva premii studenților cu cele mai bune răspunsuri.

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în