O noapte în lumea științei

70503218_2658714974179515_4522384130696019968_n

Eveniment anual, ce se organizează în aceeași seară în peste 350 de orașe europene, „Noaptea cercetătorilor” a avut loc anul acesta vineri 27 septembrie, sărbătorind cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării. Activitățile sunt organizate cu finanțarea Uniunii Europene, prin programul Orizont2020, de către un consorțiu al celor mai prestigioase universități românești și de institutele de cercetare de pe platforma Măgurele, printre care și Facultatea de Fizică a Universității de Vest Timișoara. Scopul este de a aduce împreună cercetătorii și publicul larg, de a permite interacțiunea cu știința și cercetătorii într-un cadru relaxat și prietenos. Unul dintre mesaje este de a arăta că cercetătorii sunt oameni obișnuiți cu o meserie neobișnuită, ce contribuie la dezvoltarea comunităților prin ceea ce fac zi de zi.

În acest context, echipa „Noaptea cercetătorilor” a propus o temă de gândire, de cinci minute, tuturor celor ce au dorit să participe la un experiment științific național: construirea unei hărți magnetice a României. Nu au fost necesare cunoștințele de specialitate, iar participanții au avut nevoie doar de un telefon smart. Practic, toți cei care au vrut să contribuie la experiment au trebuit să își instaleze o aplicație gratuită pe telefon, să citească datele înregistrate de senzorul câmpului magnetic al telefonului din locația în care se aflau și să le trimită echipei. Pe baza citirilor, primite din cât mai multe locații din România, de la cât mai multe persoane, echipa „Noaptea cercetătorilor” a putut genera o reprezentare grafică a câmpului magnetic pe tot teritoriul țării.

Indiferent de vârstă sau de nivelul cunoștințelor științifice, au fost invitați deopotrivă cei mici și cei mari să își aducă aportul cu informații din zona în care s-au aflat. Datele sunt analizate, prelucrate grafic, iar o hartă intermediară este publicată săptămânal.

Varianta finală a hărții a fost dezvăluită în 27 septembrie 2019, dată la care a avut loc evenimentul „Noaptea cercetătorilor” în București, Cluj, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara. În seara respectivă, cercetătorii din principalele centre universitare din România au prezentat în public experimente interactive, conferințe științifice pe înțelesul tuturor și descoperi științifice recente.

Proiectul hărții câmpului magnetic este o inițiativă de „știință cetățenească”, o modalitate de cercetare științifică ce include participarea voluntară și entuziastă a celor interesați de un anumit domeniu. Prin astfel de inițiative, cercetarea devine mai accesibilă și deschisă persoanelor care doresc să contribuie, chiar dacă nu fac parte din mediul academic. Organizat la Timișoara de către  Facultatea de Fizică a UVT, în colaborare cu ExperimentariumTM, Societatea Română de Fizică, Filiala Timișoara, Academia Română (Filiala Timișoara: Observatorul Astronomic), Pro Air Clean Ecologic Timișoara, Societatea Română pentru Astronomie Culturală și Astroclubul „Antares” Timișoara, evenimentul „Noaptea cercetătorilor” din acest an a cuprins expoziții, concursuri de eseu, desen și fotografie cu tematică științifică, prelegeri despre lumea cristalelor, univers și evoluția stelară, materie și realitatea virtuală, precum și experimente și sesiuni de observații astronomice.

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în