Designerii de la UVT pun vestul pe harta modei românești

Plesa Andreea-08

Cristina Lazăr, designer și lector la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a prezentat colecția Second life la evenimentul Timișoara Fashion Week ediția a 4-a organizat de Rodica Costea, la Palazzo în data de 24-25 octombrie.

Colecția de piese vestimentare și accesorii Second life, face parte dintr-un proces de design axat pe mixuri contrastante de materiale și texturi. Poșetele unicat care accesorizează colecția vestimentară sunt confecționate din materiale neconvenționale. Proiectul inedit de poșete unicat este executat urmărind o compoziție proprie în rășină cu intervenții și inserții de flori, frunze, de scoici și bucăți de lemn toate fiind executate și finisate în piele naturală.

Second life este a doua colecție cu care designerul Cristina Lazăr participă la Timișoara Fasfion Week, prima participare fiind împreună cu designerul Sandra Chira cu colecția inspirată de sculptorul Constantin Brâncuși.

Colecția este o formă subiectivă de expresie a sentimentelor și trăirilor acumulate, redate print-un mix contrastant de materialități, prin utilizarea manipulărilor creative pe material cu rol decorativ și de design. Colecția este alcătuită din materiale diferite, respectând dualitatea utilizată în confecționarea poșetelor, cea a materialelor naturale cu alăturări de materiale nonconvenționale. Creația vestimentară folosește materiale fluide, transparente și vaporoase cu accent pe funcționalitate și comoditate într-o cromatică reținută de nuanțe pastelate cu mici accente de culoare. Ținutele pledează pentru claritate, simplitate si echilibru, folosind croiuri de bază și o cromatică luminoasă cu accente și intervenții prelucrate manual.

În cadrul aceluiași eveniment și aflat la cea de-a treia participare în cadrul Timișoara Fashion Week, a fost Ionuț Piscureanu, absolvent al promoției 2018, în prezent masterand în cadrul acestei facultăți. În calitate de designer-invitat și semnată Pif Stephano, ultima sa colecție MONOLOG, îi este adresată fiecăruia dintre noi, așa cum declară autorul. Realizată în principal din capete de stoc și resturi textile, colecția promovează un produs sustenabil și încurajează consumatorul să opteze pentru piesele unicat și de serie mică, pentru a combate tendința generală de fast fashion. Colecția este prezentată pentru prima oară în Timișoara, după Festivalul Internațional de Modă Fashion Feeric de la Sibiu, Be Creative și numeroasele apariții în edițiile de toamnă ale revistelor Cosmopolitan, Unica, Fashion Premium Magazine și a fost realizată cu sprijinul Fundației Principesa Margareta, în calitate de bursier, prin programul Tinere Talente.

Dar, și cele mai bune colecții de licență și master ale promoției 2019, premiate de doamna Rodica Costea în cadrul Galei de Modă a FAD au fost prezentate în această ediție.

Colecția streetware O.T.G. – Open the Gates semnată Alexandru Bălan, coordonată de conf. univ. dr. Andreea Palade Flondor se bazează pe ideea de eliminare a stereotipurilor, reintegrarea unor clișee ale esteticii încarcerării printr-o atitudine pozitivă, dinamică, ce oferă șansa de a porni oricând de la capăt. Contrastul puternic portocaliu-negru, ținutele oversize, imprimeurile grafice cu mesaje-text, denimul, fâșul, tricotul sunt elementele care compun colecția ce promovează producția de design 100% românesc, fiind realizată cu sprijinul KDVR.

Bianca Chiriac propune prin colecția de licență Alien Apocalypse coordonată de doamnele lector univ. dr. Cristina Lazăr și Sandra Suciu, să ne imaginăm situația în care planeta se confruntă cu distrugerea cauzată de rasa umană. Extratereștrii sunt oamenii viitorului, iar vestimentațiile exprimă starea de confuzie și amestec valoric declanșată de dezastrul ecologic. Ținutele folosesc volumetrii excesive și materialități contrastante cu elemente experimentale într-un amestec de sofisticare, tehnologic și derizoriu, iar prezentarea se bazează pe șoc și risc.

Colecția de licență a Mariei Dombrov intitulată ADN și coordonată de lector asociat dr. Corina Mutu, readuce în atenția noastră tradiția, căutarea esențialului și matricea formelor. Valorile spirituale ancestrale, exprimate prin proporția, armonia, simbolistica formelor conduc către ideea de arhetip, care corespunde unui ADN cultural românesc. Seninătatea mesajului este susținută de cromatica luminoasă și armonia compozițională, complexitatea structurilor construite corelată cu elemente împletite, realizate manual.

Trăind într-o actualitate marcată de conectivitate și fuziune socială, în vremuri în care nimic nu este nou și aproape totul este posibil, ne găsim în situația de a căuta liniște și echilibru în permanență, de a ne căuta sinele. Andreea Isabela Cuciureanu, prin colecția de disertație NuTuMult, coordonată de conf. univ. dr. Andreea Palade Flondor ne îndeamnă îndemn la consum moderat, la conștientizarea implicațiilor sociale și de mediu, a ce și de unde alegem să achiziționăm. Hainele de calitate sporesc durata de viață a unui produs. A ne încadra în tendințe, nu înseamnă reînnoirea garderobei în fiecare sezon, ci adaptarea ei, chiar cu un singur articol vestimentar. Prin această colecție, absolventa anunță lansarea brandului propriu, numit LAIC.

Cultura excesului este tema și titlul colecției de disertație semnată Mirela Cioară, coordonată de lector asociat dr. Corina Mutu și aflată la a doua participare în cadrul acestui eveniment. Pornind de la imaginea vestimentară a reginei Marie-Antoinette ca reper al opulenței și excesului, se propune un amestec de „citate vestimentare de epocă”, cu volumetrii curajoase, detalii abundente, croiuri sofisticate în relație cu materiale contemporane.  Colecția devine „un scenariu contemporan, derutant și provocator care imprimă o vibrație ironică unei colecții de podium, teatrală, cu siluete rococo, opulente și excesive, care se metamorfozează în forme vestimentare contemporane.”

Pornind de la echipamentul modular și de la ideea de funcționalitate, protecție dar și confort colecția de disertație Out of time realizată de Andreea Pleșa sub coordonarea doamnelor lector univ. dr. Cristina Lazăr și Sandra Suciu, propune soluții vestimentare adaptate modului nostru contemporan de a trăi, metamorfozat prin prezența nonstop a tehnologiilor de comunicare de tip smartphone. Percepția timpului este modificată, de aceea colecția este versatilă, piesele vestimentare având elemente tip accesoriu detașabile care pot fi reasamblate în funcție dorința celui care le poartă.

Parteneriatul dintre Facultatea de Arte și Design și Timișoara Fashion Week a inclus și participarea studenților voluntari aspiranți la statutul de designer, care au avut posibilitatea de a înțelege rigorile și specificul organizării unui eveniment de modă.

Timișoara Fashion Week a luat naștere în anul 2018, din dorința de a aduce pe podium și în atenția iubitorilor de modă colecțiile designerilor români consacrați, dar și a tinerilor designeri proaspăt absolvenți ai Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Evenimentul din această toamnă a urmărit promovarea culturii românești și a designerilor pe plan local și național, după cum și sloganul evenimentului menționează dorința de a pune Timișoara pe harta modei românești. „Împreună punem vestul pe harta modei românești!”

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în