Toamna și anul universitar au început în forță la UVT, aducând în luna octombrie o serie de personalități din domeniul educației, culturii și sportului.
Aflat la Timișoara cu ocazia celei de-a III-a ediții de workshop-uri StIno (SAS UVT), dedicate viitorilor antreprenori, fostul ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, dl. Daniel Funeriu a susținut în Amfiteatrul A01 o prelegere publică pe subiecte precum: antreprenoriatul, inovarea și leadership-ul într-o instituție de calibrul UVT și nu numai.
„Am vorbit despre antreprenoriat, dar am divagat putin de la tema inițială și am ajuns la ideea de calitate în universități, la ideea de a nu avea frică, de a fi un tânăr relaxat, bine pregătit să înfrunte viața și să o transforme într-un mod pozitiv pentru el și pentru societate”.
Organizată de Societatea Antreprenorială Studențească a Universității de Vest din Timișoara în cadrul proiectului StINO, prelegerea face parte dintr-o serie de workshop-uri susținute de tineri antreprenori de succes. Pe parcursul a cinci zile de workshop-uri, 20 de tineri cu inițiative anteprenoriale au avut, astfel, ocazia să își pună în practică ideile, să se dezvolte profesional și personal.
O altă prelegere în cadrul căreia a fost invitat dl. Daniel Funeriu a avut loc de această dată la Librăria Humanitas, în cadrul celei de-a doua ediții a dezbaterilor lunare „Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu”, fiind un dialog deschis despre regatul periodic și limitele sale. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, își propune să aducă în fața publicului subiectele importante ale științei prin dialoguri accesibile care merg în profunzimea temelor alese, însoțite de recomandări de lectură. De data aceasta au fost privite elementele chimice din perspectiva poveștii palpitante pe care o spun despre evoluția universului și despre lumea pe care umanitatea a construit-o.
Un subiect controversat care a stârnit curiozitatea audienței a fost abordat de cunoscutul om de cultură, Ioan T. Morar, în cadrul seriei „Conferințele UVT”. Absolvent de Filologie la Universitatea de Vest din Timișoara și laureatul premiului Alumnus UVT la Gala Premiilor UVT 2019, dl. Ioan T. Morar a analizat fenomenul „Fake News” în timpul regimului comunist, răspunzând la întrebările și curiozitățile studenților și moderat fiind de prof. univ. dr. Mircea Mihăieș.
Ioan T. Morar a fost membru fondator al revistei Academia Cațavencu, membru al grupului Divertis până în anul 1996, senior editor la „Cotidianul”, ocupând pentru o vreme și poziția de consul general al României la Marseille. În prezent este membru al Uniunii Scriitorilor din România și una dintre personalitățile culturale remarcabile ale României de astăzi.
Ce înseamnă schimbarea în bine am aflat de la sportivul Tibi Ușeriu, singurul om din lume care a câștigat de trei ori consecutiv Ultramaratonul 6633 Arctic Ultra.
În cadrul seriei de evenimente LASTING & Friends, LASTING în parteneriat cu UVT a adus în fața comunității locale o poveste de viață impresionantă, în cadrul conferinței UVT Liberty Marathon – „Forța de a devein mai bun”. Tibi Ușeriu a vorbit despre voință, anduranță și forță și despre ce pot însemna acestea în alegerea și urmărirea cu determinare a unui parcurs.
„Mi-a plăcut întotdeauna să mă autodepășesc. Chiar dacă a fost o perioadă în viața mea când mi-am pus mintea la contribuție pentru ceva nu atât de ortodox, cred că am ajuns în punctul în care pot să spun că nu contează ce a făcut viața cu tine, contează ceea ce faci tu cu ce a făcut viața din tine”, a declarat Tibi Ușeriu.