În ultimii ani, criza refugiaților a devenit un subiect foarte des dezbătut în societate și implicit în media. În acest context, Universitatea de Vest din Timișoara împreună cu UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați au considerat că este esențial să ofere profesioniștilor mass-media oportunitatea de a accesa informații de la prima sursă despre problemele referitoare la refugiați, înlesnind un dialog deschis cu jurnalistul BBC și scriitorul Nick Thorpe.
Timp de două zile, în 4 și 5 decembrie, jurnalistul și cineastul britanic a fost gazda a două evenimente distincte, ambele organizate în jurul tematicii refugiaților și a modului în care problemele acestora sunt consemnate în media. În prima zi, Nick Thorpe a vorbit, în cadrul unul curs deschis, despre ”Media, Migrants & Refugees”, un subiect foarte controversat în era digitalizării. Pe data de 5 decembrie, comunitatea de mass-media din România a fost invitată să participe la un Atelier Media care a abordat subiecte precum: „De ce și cum să scriem despre problemele refugiaților și migranților?”, „Jurnalism de investigație sau bazat pe fapte”, „Breaking News”, „Europa deschisă sau Fortăreața Europa?”.
Participarea la workshop a fost gratuită. Accesul s-a făcut pe baza de selecție, participanții primind la final un certificat.
Nick Thorpe s-a născut în River Medway (Upnor, Kent), în februarie 1960. După ce și-a petrecut anii tinereții călătorind prin Europa și Africa, s-a stabilit pe malurile Dunării, la Budapesta, în februarie 1986. A fost primul reporter occidental care s-a stabilit în capitala Ungariei. De atunci a locuit în Europa Centrală (preponderent în Ungaria, dar și în Praga), Balcani și Orientul Mijlociu. A fost corespondent regional pentru BBC, The Independent, UPI, The Guardian și The Observer. Din 1996, este corespondent BBC pentru Europa Centrală. Prima sa carte: „89 Revoluția Neterminată – Puterea și neputința în Europa de Est” a fost publicată de Reportage Press în noiembrie 2009. De asemenea, a co-regizat, alături de soția sa, două filme documentare și un scurtmetraj (”The Fairy Island”, 1993; ”Vigilance”, 1997; ”The Vineleaf and the Rose”, 2002).