Deși școlile sunt închise pe durata pandemiei, competițiile de tip hackaton online sunt deschise studenților. Acestea abordează diverse tematici, de la protecția pământului până la pandemia de SARS-CoV-2. Echipele Facultății de Matematică și Informatică au participat în această perioadă la numeroase evenimente.
Primul eveniment a avut loc în intervalul 7-14 martie în Łódź, Polonia. Evenimentul „Copernicus Hackathon” reunește programatori și experți pentru a dezvolta aplicații ce au la bază datele satelitare publice oferite de Agenția Spațială Europeană prin programul Copernicus. La ediția din acest an a participat o echipă formată din 3 studenți de la UVT, îmbinând cunoștințele de programare și expertiză din domeniul teledetecției pentru a propune o aplicație ce are ca scop monitorizarea și managementul culturilor agricole, folosind informații ,,din spațiu” (imagini satelitare). Echipa formată din studenții Facultății de Matematică și Informatică (Teodora Selea – doctorand, Fabiola Diana Popa-licență) împreună cu studentul doctorand de la Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie (Marius-Florin Pâslaru) a obținut premiul al II-lea. Proiectul echipei continuă și după terminarea concursului, urmând publicarea setului de date pregătit și folosit în dezvoltarea aplicației.
Seria de evenimente de tip hackaton la care au participat și studenți de la FMI a continuat în perioada 14-16 aprilie 2020 când echipa formată din Alexandru Botici, Darius George Oanea și Robert Colca a obținut Premiul I la hackatonul online „Hack the Virus” organizat de Facultatea de Matematică și Informatică de la Universitatea din București. O descriere a acestuia împreună cu un video demonstrativ poate fi accesată la adresa : https://devpost.com/software/covid-5g.
În perioada 24-27 aprilie 2020 a avut loc și hackatonul „EUvsVirus” organizat de Comisia Europeană în colaborare cu state membre UE. Acesta s-a adresat persoanelor cu competențe variate (cercetători, dezvoltatori software, oameni de afaceri, avocați, etc.). 9050 de participanti și 2554 de mentori au venit cu 1900 de idei ce trebuiau să rezolve provocări ale pandemiei în domenii ca: sănătatea, continuitatea economică, coeziunea socială și economică, muncă și educația la distanță, etc. Colega noastră, Mădălina Erașcu, lector doctor la FMI a participat în calitate de mentor la secțiunile muncă si educație la distanță. Aplicatiile echipelor mentorate au pornit de la ideea de a crea aplicații care să împiedice fraudarea examenelor, să permită educația elevilor din medii defavorizate și cu resurse financiare limitate și să ofere atmosfera si cadrul necesar întâlnirilor face-to-face.