Activitate muzicală și tearală intensă la FMT

Concert-ATEM

Începutul noului an universitar a venit cu o binevenită deschidere a spațiilor de concerte și spectacole, oferind astfel studenților și profesorilor Facultății de Muzică și Teatru posibilitatea de a se prezenta „pe viu” în fața spectatorilor.

Festival de teatru

La începutul toamnei a avut loc un festival al școlilor de teatru din România – Flight Theatre, organizat împreună cu Fundația Artmedia și Flight Festival. Secțiunea școlilor de teatru, coordonată de către lect. univ. dr. Korek Adrian, a reunit studenți ai facultăților de teatru din Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Craiova, Iași și Timișoara care au prezentat spectacolele Medeea, Fiere, Bullied, Tango și Livada de vișini, spectacole de licență care au fost prezentate publicului pe scenele amenajate în aer liber în Piața Sf. Gheorghe și Grădina de Vară ”Capitol”. Festivalul de teatru a inclus și o serie de dialoguri cu studenții și cu publicul, susținute de actorii Pavel Bartoș, Alexandru Papadopol, Ion Rizea și directoarea Teatrului Național din Timișoara, Ada Lupu Hausvater, Marian Râlea și Maia Morgenstern.

Concert al studenților FMT

Studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT au susținut în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, în 19 octombrie, un recital cameral organizat în cadrul unui important festival din peisajul muzical românesc – Festivalul Internațional de Muzică Nouă INTRADA. În programul concertului au fost interpretate lucrări aparţinând unor importanţi creatori români precum Remus Georgescu, Doina Rotaru, Răzvan Metea sau Elena Apostol, alături de nume consacrate ale componisticii mondiale precum György Ligeti, George Crumb, Katherine Hoover sau Ian Clarke. Au interpretat studenții: Rebeca Mutașcu, Regina Czermak (clasa conf. univ. dr. Sorin Dogariu), Iulia- Simona Mehedinți, Evelina Mehedinți, Theodora Groșanu, Ștefan – Daniel Mehedinți, Iolanda Banyacskay, Andrei – Vasile Ana, Daniel Robu, Emanuela Bunai (clasa conf. univ. dr. Cristina Mălăncioiu), Katica Lázár, Ștefan Szekely (clasa cda. drd. Matei Ioachimescu), Raul Oniță, Paul Grosar (clasa conf. univ. dr. Sergiu Cârstea) & Csilla Bordos (clasa prof. univ. dr. Manuela Mihăilescu). Video: https://youtu.be/XeFyplCnFP4

Concert al profesorilor FMT

Marți, 20 octombrie, a avut loc un recital susținut în cadrul aceluiași Festival Internațional de Muzică Nouă INTRADA la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, de către o parte din profesorii de instrumente (Cristina Mălăncioiu, Cristian Miclea, Vlad Alecsandru Colar, Darius Tereu și Victor Andrei Părău)  reuniți sub numele Atem Ensemble, prezentând lucrări devenite clasice din bogata moștenire a secolului XX – aparținând unor compozitori precum Sofia Gubaidulina, George Crumb, Jonathan Harvey, Toshio Hosokawa sau Benjamin Attahir, dar și inspirate compoziții semnate de Diana Rotaru și Șerban Marcu.

Laureat la „Crizantema de Aur” – Darius Divian Iordănescu

Darius Divian Iordănescu, lector univ. dr. al Facultății de Muzică și Teatru și artist liric la Opera Națională Română din Timișoara, a acceptat provocarea de a aborda genul romanței și, puternic atras de frumusețea acestui gen, a fost selectat în finala Concursului Crizantema de Aur din Târgoviște, ediția a 53-a, unde a câștigat Premiul II la secțiunea Interpretare.  

Jurii – Rodica Giurgiu

Doamna Conf. univ. dr. Rodica Giurgiu de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara a fost din nou invitată să fie președinta juriului Festivalului național de interpretare vocală și instrumentală, Un copil – o stea, ediția a VIII-a, care s-a desfășurat online în luna octombrie. Organizatorii au ținut să sublinieze „obiectivitatea exemplară” de care a dat dovadă și cu prilejul celorlalte ediții. În luna noiembrie va fi președintă de juriu la Festivalul național de creație și interpretare Stele de mâine, ediția a XIV-a.

Compoziții noi, interpretate în festivaluri – Gabriel Mălăncioiu și Gabriel Almași

Creațiile compozitorului Gabriel Mălăncioiu, conf. univ. dr la Facultatea de Muzică și Teatru, au fost cuprinse în repertoriul câtorva evenimente naționale remarcabile, precum: ultimele concerte ale turneului LEGENDS (Matei Ioachimescu & Duo-ul Percussionescu), un turneu ce a cuprins 10 concerte, ultimul în Sala Radio de la București – în programul concertelor figurând lucrarea … in Time bazată pe hit-ul Child in time al formației Deep Purple; lucrarea Flatuor  pentru cvartet de flaute a fost cântată în cadrul Connect Arts – European Tour online, un proiect susținut de reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Berlin, Budapesta, Londra, Madrid, Praga, Roma, Stockholm și Viena, dar și în cadrul Festivalului Internațional de Muzică contemporană organizat de Filarmonica din Bacău; iar în cadrul concertului de închidere a Festivalului Internațional de Muzică Nouă Intrada organizat de Filarmonica din Timișoara a fost cântată lucrarea Zarand, beneficiind de interpreți precum Dorin Cuibariu- taragot, Gabriel Almași – theremin și orchestra de coarde a Filarmonicii Banatul, dirijor Mircea Holiartoc, în același concert fiind intrepretată și lucrarea The Misterious journey of life a compozitorului lect. univ. dr. Gabriel Almași.

Concert on-line de la Sighișoara – Manuela Iana Mihăilescu

Duminică 25 octombrie, a avut loc un concert on-line a 5 pianiști de renume din diverse zone ale României, într-un concert transmis live de la Sighişoara, într-un act de solidaritate şi speranță pentru muzicieni şi iubitori de muzică în aceste vremuri dificile. Pianiști invitați: Mădălina Slav (București), Horia Mihail (Brașov), Ioan-Dragoș Dimitriu (Brașov), iar de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara: prof. univ. dr. Manuela Iana-Mihăilescu şi Dragoș Mihăilescu.

Concertul a reprezentat un omagiu adus Academiei Sighișoara, cel mai longeviv proiect de colaborare culturală elvețiano-română, academie de vară pentru tineri muzicieni din întreaga lume şi festival internațional de referință, care, pentru prima dată în cei 27 de ani de existență, a fost nevoită să-şi anuleze activitățile de anul acesta din cauza pandemiei de Covid-19. Concertul de la Sighişoara a fost organizat de Ambasada Elveției la București, în colaborare cu Asociația elvețiană Cultura Viva Sighișoara. Evenimentul este găzduit de Primăria Sighișoara şi se desfășoară sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii şi Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Brassy Business – Brass International Days

Evenimentul realizat de Asociația Tribul Artistic și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), având ca partener educațional Facultatea de Muzică și Teatru – UVT, a debutat în această toamnă la Timișoara, evenimentul având loc în perioada 11-18 octombrie.

Brassy Business a pus pe harta culturală a orașului un tip de manifestare de cultură prea puțin prezentă, care răspunde nevoii publicului de a avea acces la noi experiențe culturale, punând în lumină instrumente cu personalitate aparte: este singurul festival adresat instrumentelor de alamă și muzicii specifice acestora. Prima ediție a festivalului a propus o serie de masterclass-uri gratuite pentru tinerii instrumentiști români și 3 concerte susținute de artiști cu vastă experiență orchestrală.

Evenimentele au fost susținute de către 5 artiști cu vastă experiență internațională, activi în importante orchestre sau ansambluri din întreaga Europă și de peste ocean:

?Flavius Petrescu (trompetă) – unul dintre cei mai apreciați trompetiști români ai generației sale;

?Jose Reál Cintero (trompetă) – ocupă poziția șef de partidă adjunct la „Beethoven” Orchester Bonn;

?Timothy Page (corn) deține poziția de șef de partidă la „Theater an der Elbe” din Hamburg;

?André Melo (trombon)- colaborează cu renumite orchestre europene, precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii WDR, Orchestra de Cameră Mahler;

?Tomer Maschkowski (trombon bas) deține din 2018 titulatura de Yamaha Artist, fiind frecvent invitat în ansambluri pentru instrumente de alamă în cadrul Berliner Philharmoniker și Festivalului din Lucerna.

Secțiunea de workshopuri dedicată cursurilor de măiestrie pentru tinerii instrumentiști români, a fost organizată în sălile Facultății de Muzică și Teatru, unul dintre scopurile acestui proiect efiind ste de a aduce artiști consacrați mai aproape de elevii și studenții români, pentru a-i ajuta să descopere cât mai mult din tainele instrumentelor de alamă, abordând repertoriului solistic și orchestră, punând accent pe tehnică și interpretare.

LEGENDS – Matei Ioachimescu & PERCUSSIONescu

În perioada 26 Septembrie – 6 Octombrie, a avut loc turneul național LEGENDS, un proiect cofinanțat de AFCN, care a cuprins 10 concerte extraordinare pe scene din România, în care muzica rock este privită prin lentila unor muzicieni de formare clasică, într-o combinație inedită de instrumente: flaut, marimbă și vibrafon.

Turneul național Legends, care aduce publicului din România o nouă perspectivă asupra clasicilor muzicii rock, în viziunea unor interpreți și compozitori de muzică clasică, la trei instrumente cu o sonoritate specială (flaut, marimbă și vibrafon). Este vorba despre flautistul Matei Ioachimescu, artist (re)cunoscut al scenelor internaționale, care, prin interpretarea sa spontană și creativă și prin felul în care transmite emoția și interacționează cu publicul, este considerat un adevărat „rockstar” al muzicii clasice. Odată cu acest proiect, Matei Ioachimescu (artist stabilit la Viena și cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru – UVT), revine pe scenele din România în compania lui PERCUSSIONescu (Irina Rădulescu – marimbă, Răzvan Florescu – vibrafon), un grup cameral original, de excepție, care deja se impune pe scenele internaționale.

Led Zeppelin, Metallica, Iron Maiden, Aerosmith, Nirvana, Depeche Mode, Deep Purple, Guns N’ Roses, sunt doar câteva dintre marile „legende” prezentate într-un program electrizant de cea mai înaltă ținută. Protagoniștii turneului sunt deja cunoscuți publicului din România în urma unor serii de concerte extrem de iubite și de cerute precum „La Vida Loca”, „Origins”, „Romanian Rhapsody”, „Bits of Romanian Beats” sau „Vibraimba”.

Un exemplu de melodie interpretată puteți regăsi și pe: https://youtu.be/c3159pwSUhs

Festivalul Internațional Timorgelfest 2020, ediția XX-a, Jubiliară

În acest an Festivalul Internațional Timorgelfest 2020, ediția XX-a – Jubiliară, s-a desfăşurat în perioada 1-20 octombrie 2020 la Timişoara. A fost o ediție realizată cu un imens efort organizatoric, datorat condițiilor de pandemie Covid-19.

Nivelul elevat, de mare anvergură academică, a fost apreciat de participanții la festival ca public de concert, de internauții care în medie au fost 500-700 de participanți, de cei care au trimis zeci de mesaje de apreciere și încurajare pentru calitatea evenimentelor, dar și pentru faptul că nu am cedat presiunii pandemiei și am găsit modalități legale de desfășurare a evenimentelor. De fapt aceasta este marea calitate a acestei ediții, curajul, dârzenia, calitatea și nivelul academic al fiecărui eveniment.

Aflat la cea de-a douăzecea ediţie, a cuprins 10 recitaluri de orgă. Spectacolele au avut loc în 3 locaţii din Timişoara şi anume: Biserica Romano – Catolică Millenium, Biserica Adventistă,  Biserica Romano-Catolică Elisabetin. Festivalul Internațional Timorgelfest 2020, ediția XX-a Jubiliară s-a desfășurat pe 3 orgi timişorene, instrumente muzicale de valoare, dar şi de structură diferită, astfel încât să poată fi acoperită zona stilisticii muzicale de la Baroc la muzică modernă contemporană.

Protagoniştii concertelor au fost organişti profesionişti: Marcel Costea din România, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, Felician Roșca, profesor de orgă la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, Dalibor Miklavčič din Slovenia, Franz Metz din Germania, Kuzma Levente, profesor la Facultatea de Muzică din Szeged – Ungaria, Mate Zsolt Meszaros, de la Universitatea de Muzică din Budapesta – Ungaria, Nina Laubenthal din Germania, Wilfred Michl din Germania, Daniel Zaretsky din Rusia, Cristina Struța, drd. la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara și Sergiu Cârstea, conferențiar universitar la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, cu un recital de orgă și Trompetă, festivalul prezentând pe final și un recital de orgă și voce, Felician Roşca (orgă) și Mariana Virginia Oniță (soprană), la Biserica Romano-Catolică ”Preasfânta Inimă a lui Isus” din Elisabetin, cu un program eminamente clasic și romantic, de mare popularitate, unde orga și vocea caldă a sopranei au excelat într-o interpretare de înaltă ținută artistică.

Festivalul a inclus și un Recital de orgă al studenților Patrick Paulescu, Filip Sebeșan, Alexandru Tulcan, Darius Sala.

Cu ocazia jubiliară a festivalului, a fost lansat albumul TimOrgelFest în 20 de ani, realizat de drd. Cristina Deiana Struța, cu o prezentare în Sala Concertino a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. Au susținut alocuțiuni Prof. Dr. Walter Kindl, Prof. Dr. Felician Roșca, Lect. Dr. Silviana Cârdu și Drd. Cristina Deiana Struța. Albumul este un material comemorativ în care sunt prezentate prin imagini și texte adecvate precedentele 20 de ediții ale festivalului Timorgelfest – Zilele muzicii de orgă din Banat.

Directorul proiectului este prof. univ. dr. Felician Roşca de la Universitatea de Vest din Timişoara, cel care a iniţiat acest festival şi l-a condus până acum în cele 20 ediţii. Echipa acestuia este formată din colegi de la Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara, studenţii clasei de orgă, având ca Director artistic pe Drd. Cristina Deiana Struța.

A participat un număr total de 800 de persoane in cadrul celor 10 concerte și au fost aproape 10.000 de vizualizari a celor 10 concerte pe pagina de facebook a Festivalului Internațional Timorgelfest, toate concertele fiind transmise live.

Proiectul a fost susținut de Consiliul Județean Timis și Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, Centrul de studii muzicale și interpretare muzicală Timorgelfest și Asociația Culturală Timorgelfest.

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în