Ateliere de experimente distractive – proiectul ScienceHub la final

Foto-3

În 9 noiembrie 2019, la Colegiul Național Bănățean din Timișoara a avut loc evenimentul Ateliere de experimente distractive prin care s-a finalizat proiectul ScienceHUB, proiect inițiat de Colegiul Național Bănățean în colaborare cu Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie și finanțat de Fundația Comunitară Timișoara prin Fondul Științescu. Principalul obiectiv al acestui proiect a fost de a promova învățarea științelor în rândul elevilor, părinților și al publicului larg prin expunerea unor experimente simple, dar interesante, care pot fi realizate în timpul liber cu ceea ce se găsește în bucătăria de acasă. Astfel, elevii și publicul au ajuns la concluzia că învățarea științelor poate fi atractivă și chiar distractivă.

În cadrul târgului, elevii de gimnaziu, ajutați de colegii lor mai mari liceeni și de studenții voluntari, au prezentat și explicat publicului  miniexperimente care se pot efectua cu ceea ce găsim prin bucătăria de acasă, în timpul liber și pe care le-au ales dintre cele pe care le-au exersat pe perioada implementării proiectului. Printre experimentele prezentate s-au numărat: „Declarație de dragoste”, „Electricitate din lămâie”, „Iluzia amestecării”, „Slime superfluid”, „Cerneală simpatică”, „Ploaie colorată”, „Racheta”, „Slime magnetic”. Prezentarea fiecărui experiment a constat în  enumerarea materialelor și ustensilelor necesare, ilustrarea  modului de lucru, explicația științifică a fenomenului ilustrat și sublinierea regulilor de protecție necesare care se aplică fiecărui experiment.

Publicul a fost format din elevi, părinți, bunici și cadre didactice din învățământul preuniversitar. Fiecare participant a evaluat, în conformitate cu o grilă prestabilită, prestația grupelor de elevi. S-a ținut cont atât de modul de realizare a experimentelor, dar mai ales  de modul în care elevii s-au descurcat în a explica fenomenul ilustrat și a sublinia aplicabilitatea acestuia în viața de zi cu zi.

Indiferent de ierarhizarea rezultată în urma votului, toți participanții au fost câștigători: elevii de gimnaziu care au participat la pregătirea și prezentarea experimentelor au început să își formeze deprinderi de a explora, de a experimenta și de a explica fenomene științifice simple, liceenii și studenții au experimentat activitatea de tutorat, iar publicul s-a bucurat de spectaculozitatea fiecărui experiment.

Ne dorim cât mai multe evenimente similare și considerăm că obiectivul acestui proiect a fost atins!

Prof. dr. Adriana Isvoran                                                                                                 Lector dr. Daniela Dascălu

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în