Muzică și teatru la final de an

imagini_Artboard-2-copy-8

La finalul încă unui an artistic, vom aminti faptul că lucrarea lui Gabriel Mălăncioiu, cadru didactic al facultății de Muzică și Teatru, Percutrance – concert pentru percuție și orchestră a fost inclusă în concertul dedicat Zilei Naționale a României, concert susținut de orchestra Filarmonicii din Sibiu, dirijor fiind Cristian Lupeș. Solistul concertului a fost Doru Roman, cadru didactic al aceleiași facultăți. Concertul a avut loc în frumoasa sală a Ateneului Român pe 1 decembrie, fiind transmis în direct pe Trinitas TV.

Amintind despre spectacolele de la Teatrul Național Timișoara, menționăm că ultima lună a anului a debutat cu spectacolul Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu, regia artistică Ion-Ardeal Ieremia, c.d.a. Claudia Ieremia, master an II MODUL I Arta actorului de teatru Roman Ștefan, Flavius Retea, la 1 decembrie, ora 19:00 în Sala Mare. Pe 3 decembrie, ora 19:00 în Studio „Uțu Strugari”, s-a jucat spectacolul Mătușa Julia și condeierul după romanul lui Mario Vargas Llosa, adaptarea și regia artistică Sabin Popescu, cu asist. univ. drd. Mirela Puia, jucat și pe 20 decembrie.

În zilele de 4 și 5 decembrie au avut loc spectacolele Sunt o babă comunistă după romanul lui Dan Lungu, regizat de Antonella Cornici, cu c.d.a. Claudia Ieremia, master an I MODUL I Arta actorului de teatru Marin Lupanciuc, la Sala 2, 19:00, iar în 13 decembrie, în Studio „Uțu Strugari”, s-a jucat spectacolul Pisica verde de E. Wilk, un concept de c.d.a. Claudia Ieremia, cu master an I MODUL I Arta actorului de teatru Oana Ilincăi, Cora Similian, Marin Lupanciuc, Darius Zet. Pe 17 decembrie, la Sala Mare, s-a jucat spectacolul Prometeu înlănțuit, scenariu și regia artistică de Kokan Mladenović – după Eschil, cu c.d.a. Claudia Ieremia, asist. univ. drd. Claudiu Dogaru iar o zi mai târziu, pe 18 decembrie, spectacolul Casa de pe graniță de S. Mrožek, de conf. univ. dr. Ada Lupu Hausvater, cu master an II MODUL I Arta actorului de teatru Patricia Gavril, Dumitrița Afanasii, Claudiu Surmei, Andrei Chifu, Andrei Patcău, Vlad Coștiug-Cobeț/Aljoscha Cobeț, Flavius Retea, Andrei Zgăbaia, în Studio „Uțu Strugari”. Ultimul spectacol a avut loc pe 22 decembrie, la Sala 2, anume, Povestea de iarnă de W. Shakespeare, un spectacol de Alexandru Hausvater, cu c.d.a. Claudia Ieremia, c.d.a.drd.Laura Avarvari, asist. univ. drd. Constantin Tovarnițchi.

La Teatrul German de Stat Timișoara, ultima lună a anului a debutat cu spectacolul din 6 decembrie, ora 11:00, Heute kommt der Nikolaus de H. Lengenfelder, regia artistică Ida Jarcsek-Gaza, cu c.d.a. Silvia Török. Pe 7 decembrie, ora 19:30, a avut loc spectacolul Elektra după Euripide și Eschil, regie artistică Bocsárdi László, cu Vlad Coștiug-Cobeț/Aljoscha Cobeț, master an II MODUL I Arta actorului de teatru.

În 9 decembrie, s-a jucat spectacolul Eigentlich schön de și regia Volker Schmidt/Germania, asistent regie c.d.a.drd. Simona Vintilă, iar în 11 decembrie, în Studio Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, a avut loc spectacolul Diversitatea reunește identități: teatru în limba maternă, care a reunit toate cele trei teatre minoritare (Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, secția sârbă) din Timișoara, eveniment organizat și finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice cu ocazia Zilei minorităților naționale din România, regie c.d.a.drd. Simona Vintilă.

Pe 15 decembrie, ora 18:00, a avut loc spectacolul-premieră Schneewittchen după Frații Grimm, cel mai îndrăgit basm al tuturor timpurilor la teatru, regia c.d.a.drd. Simona Vintilă, cu c.d.a.drd. Simona Vintilă, c.d.a. Silvia Török, Vlad Coștiug-Cobeț/Aljoscha Cobeț, master an II MODUL I Arta actorului de teatru, an II, limba germană (Sergiu Vernica), an I, limba germană (Alexandra Nedel, Anastasia Drăgoi, Jacqueline Kohl).

Pe 20 decembrie, notăm premiera spectacolului musical și de animație A fost odată ca niciodată … în America după „Iepuraşul încrezut de Serghei” Mihalkov, regia artistică: Dan Țopa, cu master an I MODUL I Arta actorului de teatru Robert Danci, an II, limba română Bogdan Blistyar, la Teatrul de Vest Reşiţa, spectacol oferit gratuit de către Crucea Roșie.

Lect.univ.dr. Eudjen Cinc

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în