Tradiție și Experiment

directorul-Trebuie-inserata

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT a organizat, și în acest an, în colaborare cu Centrul Cultural Vršac (Serbia), expoziția denumită Tradiție și Experiment, care își propune să promoveze fotografia ca vector de comunicare, nu doar în domeniul artelor vizuale, dar și în scopul de a oferi un exemplu de bună cooperare transfrontalieră între cele două instituții, proiectul în sine fiind o parte integrantă a cooperării internaționale a Centrului Cultural Vršac cu instituțiile conexe.

Domnul prof. univ. dr. Stelian Acea a coordonat cu succes, pentru al treilea an consecutiv, împreună cu domnul lect. univ. dr. Mădălin Mărienuț și directorul Centrului Cultural din Vârşeţ, doamna Nada Grozdanić, întregul demers care a făcut posibilă perpetuarea colaborării culturale româno-sârbe de acest tip.

Expoziția a fost inaugurată de către consulul României în Serbia, domnul George Dinu, care, cu ocazia Zilei Naționale a României, a organizat o serie de evenimente printre care: un concert al Consiliului Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) din Serbia, o expoziție a pictorului român Corneliu Baba, o recepție tradițională a consulatelor și multe altele.

Expoziția studenților Facultății de Arte și Design din Timișoara a încheiat festivitățile desfășurate cu ocazia Zilei României. „Expoziția este minunată și vreau să mulțumesc profesorilor și studenților pentru munca grea și efortul depus”, a spus consulul român George Dinu.

Prof. univ. dr. Stelian Acea, intervievat fiind de televiziunea locală, printre altele, a declarat: „Proiectul Tradiții și experiment în fotografia academică, organizat de Departamentul Foto-Video din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara în orașul Vršac, la invitația Centrului Cultural din localitate, are ca scop continuarea unor mai vechi tradiții culturale între cele două state învecinate, România și Serbia. Lucrările expuse sunt rezultatul unor etape de cercetare și analiză din timpul anilor de studiu, iar altele sunt chiar lucrările de licență sau dizertație ale studenților din ciclul licență, master sau studii doctorale. Ca tehnici fotografice utilizate la realizarea lucrărilor prezentate, avem fotografia analogică, care răspunde unor cerințe bine împământenite cu caracteristici tehnice și tradiționale deja cunoscute, la fotografia experimentală postprocesată cu ajutorul tehnologiei digitale. Sunt abordate câteva zone cu caracter major în stilurile aplicate fotografiei: de la fotografia conceptuală, noul suprarealism, arta digitală, fotografia cu lumina ultravioletă (UV), fotografia de stradă, până la experimentul în fotografie care implică diverse mijloace neconvenționale. Evenimentul de față consolidează bazele unor viitoare colaborări, având ca scop menținerea și promovarea artei fotografice atât pe plan zonal cât și internațional, pentru a face mai ușoară recunoașterea valorică în perimetrul țărilor cu tradiție în acest sens. Atingând performanțe estetice, tehnice și avangardiste, fiind într-o perpetuă schimbare inovativă, fotografia devine un mijloc de exprimare sinecvanonă în contextul artei contemporane”.

În cadrul expoziției au fost expuse lucrările a aproximativ 30 de studenți ai anului final al ciclului de studii de licență, master și doctorat din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, în diferite tehnici și cu diferite discipline.

Promovarea artei românești în alte țări, în special în Serbia, a fost unul dintre resorturile care au stat la baza acestui proiect. Totodată, se urmărește realizarea unei conexiuni mai pronunțate în vederea schimbului de evenimente culturale de acest tip, cu țara vecină, Serbia.

Studenții, care au participat cu lucrări la acest eveniment, și-au arătat bucuria de a face schimb de opinii cu studenții sârbi și au făcut tot ce le-a stat în putere pentru ca expoziția să aibă o voce proprie, unitară implicându-se fiecare în parte în diverse aspecte care vizau organizarea și demararea proiectului. Din punct de vedere stilistic, s-a putut observa cu ușurință un anumit interes către fotografia conceptuală care vizează diverse teme cu care se confruntă societatea de consum.

Dorința Consulatului și a Facultății de Arte și Design este aceea de a consolida legăturile diplomatice existente dar și de a promova arta în alte orașe din Serbia. Lucrările expuse la galeria Centrului Cultural Vršac au putut fi apreciate de vizitatori până pe 18 decembrie.

Text: drd. Atila Gomboș Credit foto: Silviu Preda

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în