„Cardinalul” – proiecție de film și dezbatere, în prezența regizorului Nicolae Mărgineanu și a actorului Radu Botar

75435780_2580757165300420_690151014824673280_o

În data de 15 noiembrie am avut deosebita plăcere de a viziona, în Aula Magna a UVT, avanpremiera filmului „Cardinalul”, semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma.

Producția „Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și, mai apoi, perioada încercării de convertire forțată în penitenciarul Sighet. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

Invitații Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pentru seara de 15 noiembrie, a fost regizorul Nicolae Mărgineanu, artist care a oferit patrimoniului cultural românesc nenumărate filme de valoare, atât ca operator cât și ca regizor (dintre care, sub semnătura lui ca regizor, enumerăm „Ștefan Luchian”, „Întoarcerea din iad”; „Pădureanca”, „Flăcări pe comori”, „Privește înainte cu mânie”, „Binecuvântată fii, închisoare”), fiind fiul marelui psiholog clujean greco-catolic, Nicolae Mărgineanu, care a stat în închisoare pentru o vină închipuită, între 1948 și 1964. Alături de noi a fost și actorul Radu Botar, titular în peste 100 de roluri pe scene ale diverselor teatre din țară și străinătate și care îl întruchipează magistral pe episcopul Iuliu Hossu în filmul „Cardinalul”.

Invitații au fost prezentați de conf. univ. dr. Florin Lobonț, decanul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării și de Ramona Băluțescu, jurnalist.

Proiecția a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în