Brumar sub semnul muzicii și al teatrului

Patricia Gavril in Casa de pe granita

Luna noiembrie a fost marcată de mai multe evenimente muzicale și teatrale. Anume, lucrarea O degli Eneadi madre de Gabriel Mălăncioiu, cadru didactic al Facultății de Muzică și Teatru, a fost selectată pentru a fi publicată în Italia, fiind cântată pentru întâia oară într-un loc cu rezonante istorice: Villa Medici din Roma de  Laura Baudelet, Mélisande Daudet. Concertul a avut loc pe 8 noiembrie. De asemenea, lucrarea Tevana – the Garden of Joy a aceluiași compozitor a fost cântată în primă audiție pe 6 noiembrie în cadrul Festivalului Internațional Meridian în frumoasa Aulă a Muzeului Național George Enescu din București. Interpreți de excepție au fost Matei Ioachimescu și Alfredo Ovalles (Austria) și Duo Percussionescu alcătuit din Irina Rădulescu și Răzvan Florescu. Martin Wistinghausen a prezentat publicului lucrarea De Profundis în Elveția la Allschwil pe 11 noiembrie și în Germania la Frankfurt / Main pe 14 noiembrie.

În cadrul Festivalului Intrada, organizat de Filarmonica Banatul, lucrarea Red Time de Gabriel Mălăncioiu a fost prezentată în primă audiție de un prestigios duo format din trombonistul Barrie Webb și pianistul Sorin Petrescu. Concertul a avut loc pe data de 19 noiembrie în sala Mihai Perian a Liceului de Artă Ion Vidu.

Îndreptându-ne atenția către scena teatrală, amintimcâteva dintre spectacolelejucate la Teatrul Național Timișoara. Anume, luna a debutat cu spectacolul-avanpremieră Sunt o babă comunistă după romanul lui Dan Lungu, regizat de Antonella Cornici, cu c.d.a. Claudia Ieremia, master an I MODUL I Arta actorului de teatru Marin Lupanciuc, pe 2 noiembrie, la Sala 2. În cadrul celei de-a XXIV-a ediție a FEST-FDR (3-11 noiembrie) s-a jucat același spectacol în premieră, iar pe 8 noiembrie, orele 20:00, la Sala 2, spectacolul Timișoara. Capăt de linie de Peca Ștefan, regia artistică Ana Mărgineanu, cu asist. univ. drd. Mirela Puia, master an II MODUL I Arta actorului de teatru Flavius Retea (și muzica). În aceeași zi, la Studioul „Uțu Strugari”, orele 21:00, s-a jucat spectacolul Cercurile încrederii de Radu Popescu, regia artistică Mihaela Lichiardopol, cu c.d.a.drd. Laura Avarvari, asist. univ. drd. Costel Tovarnițchi.

Pe 13 noiembrie, orele 19:00, la Sala Mare, s-a jucat spectacolul O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia artistică conf. univ. dr. Ada Lupu Hausvater, c.d.a. Claudia Ieremia, master an II MODUL I Arta actorului de teatru Flavius Retea iar o zi mai târziu în Studioul „Uțu Strugari”, orele 19:00, spectacolul Mătușa Julia și condeierul după romanul lui Mario Vargas Llosa, adaptarea și regia artistică Sabin Popescu, cu asist. univ. drd. Mirela Puia.

Amintim că pe 19 noiembrie a avut loc premiera spectacolului Casa de pe graniță de S. Mrožek, un spectacol de conf. univ. dr. Ada Lupu Hausvater, cu master an II MODUL I Arta actorului de teatru Patricia Gavril, Dumitrița Afanasii, Claudiu Surmei, Andrei Chifu, Andrei Patcău, Vlad Coștiug-Cobeț/Aljoscha Cobeț, Flavius Retea, Andrei Zgăbaia, în Studioul „Uțu Strugari” iar pe 23 noiembrie, în același spațiu a avut loc spectacolul-premieră Pisica verde de E. Wilk, un concept de c.d.a. Claudia Ieremia, cu master an I MODUL I Arta actorului de teatru Oana Ilincăi, Cora Similian, Marin Lupanciuc, Darius Zet.

Pe 27 noiembrie, orele 11:00, la Sala Mare, a avut loc spectacolul Sarea în bucate după Petre Ispirescu, regia artistică asist. univ. drd. Mirela Puia, coregrafia c.d.a. Cári-Baczó Tünde, cu c.d.a.drd. Laura Avarvari, asist. univ. drd. Claudiu Dogaru, master an II MODUL I Arta actorului de teatru Roman Ștefan iar pe 28 noiembrie, spectacolul Rambuku de Jon Fosse, regia Mihai Măniuțiu, c.d.a. Claudia Ieremia, master an II MODUL I Arta actorului de teatru Vâlcea Sebastian.

La Teatrul German de Stat Timișoara, pe 5 noiembrie s-a jucat spectacolul Die menschliche Dummheit după Ion Creangă, regia și cu c.d.a.drd. Simona Vintilă, la ora 18:00. În cadrul celei de-a XXIV-a ediție a FEST-FDR (3-11 noiembrie) s-a jucat spectacolul Tagebuch Rumänien. Temeswar, regia Carmen Lidia Vidu, cu c.d.a. Silvia Török, 10 noiembrie, TGST, 20:30 iar pe 17 noiembrie, la orele 19:30 s-a jucat spectacolul Im Schatten des Vergessens, cu c.d.a.drd. Simona Vintilă.

Pe 21 noiembrie a avut loc spectacolul Europa de David Greig, regia artistică Alexandru Mihăescu, cu c.d.a. Silvia Török iar pe 24 noiembrie, spectacolul Tagebuch Rumänien. Temeswar, regia Carmen Lidia Vidu, cu c.d.a. Silvia Török. Spectacolul Hänsel und Gretel după Fraţii Grimm, adaptare şi regie c.d.a.drd. Simona Vintilă, cu master an II MODUL I Arta actorului de teatru, Vlad Coștiug-Cobeț/Aljoscha Cobeț, s-a jucat pe 29 noiembrie. De remarcat este și premiera spectacolului După ploaie, pe un text de scriitorul catalan Sergi Belbel, a avut loc în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, în regia Annei Csábi, mișcarea scenică c.d.a. Baczó Tünde.

Lect.univ.dr. Eudjen Cinc

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în