Joi, 28 noiembrie 2019, în Aula Filialei din Timișoara a Academiei Române, a avut loc manifestarea cultural-științifică intitulată Repere identitare ale spiritualității românești, organizată de Academia Română, Filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, în colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara și cu Societatea Culturală „Țara Almăjului”.
Evenimentul a debutat cu un moment omagial dedicat sociologului și geopoliticianului român Anton Golopenția, originar din Valea Almăjului. Cuvântul de deschidere i-a aparținut academicianului Dan Dubină, președintele Filialei din Timișoara a Academiei Române, după care au urmat comunicările Almăjanul de geniu dr. Anton Golopenția a devenit membru (post-mortem) al Academiei Române ‒ o reparație morală de mult așteptată, susținută deacad. Păun Ion Otiman (președinte de onoare al Filialei din Timișoara a Academiei Române), și „Cazul” Anton Golopenția, prezentată deprof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru.
În continuare, prof. Iosif Băcilă, fondator și redactor-șef al revistei de cultură „Almăjana” (Bozovici), a vorbit despre numărul festiv al acestei publicații ajunse în al XX-lea an de apariție neîntreruptă, număr având ca temă Bozovici și Banat în Anton Golopenția, Rapsodia epistolară (coordonatorii ediției: Sanda Golopenția și Florina-Maria Băcilă), precum și despre ciclul-tezaur Valea Almăjului – oameni și fapte,cărțile I-IV (2016-2019; coordonatori: Florina-Maria Băcilă și Iosif Băcilă). Apoi, conf. univ. dr. Florina-Maria Băcilă a prezentat cartea a patra a seriei amintite, care cuprinde texte și eseuri referitoare la academicienii, universitarii și cercetătorii filialelor Academiei Române cu rădăcini în acest areal.
Partea a doua a manifestării a inclus un medalion Mihai Eminescu, având în vedere că în 2019 s-au împlinit 130 de ani de la moartea poetului, iar în ianuarie 2020 se vor sărbători 170 de ani de la nașterea sa. Au prezentat comunicări de specialitate conf. univ. dr. Mirela-Ioana Dorcescu (Secțiunea de aur în Luceafărul eminescian),cercet. șt. I, dr. Eugen Dorcescu (Luceafărul, cartea de identitate, în cer și pe pământ, a poporului român)și s-a lansat volumul Monumentele Mihai Eminescu (2018), de Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla (Reșița).
Manifestarea s-a încheiat cu un moment poetic susținut de prof. Ion Căliman (Făget) și de prof. Iosif Băcilă (Bozovici).
La eveniment au participat cadre didactice de la instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar din Timișoara, academicieni, cercetători, scriitori, publiciști, oameni de cultură, elevi și studenți.