Studenții francofoni ai Universității noastre s-au reunit la jumătatea lui decembrie la Lectoratul Francez (LF) ca să se bucure împreună, puțin mai repede, de sărbătoarea Crăciunului, cu colinde vechi și noi despre nașterea lui Christos, cu cozonac și prăjituri, cu brad împodobit și cu multă bună dispoziție. Împreună cu profesorii lor au cântat franțuzește și românește, s-au regalat cu simbolice cadouri, meșteșugit împachetate, au împărtășit idei de proiecte pentru noul an, pentru semestrul de după sărbători. Este tradiționala întâlnire de Crăciun pe care Lectoratul Francez împreună cu Centrul de Reușită Universitară (CRU) și cu asociația studenților francofoni, Hexagone, o organizează pentru toți cei ce doresc să intre în atmosfera Crăciunului, studenți și profesori deopotrivă. Atmosfera primitoare și relaxantă ne-a invitat la a ne face urări unii altora, la a povesti întâmplări de peste an, la a ne cunoaște mai bine, mai ales că au participat studenți francofoni din ani diferiți și de la specializări diverse din facultăți ale UVT.
Începând cu acest an universitar, Lectoratul Francez are o echipă nouă de coordonare, formată din conf. univ. dr. habil. Ramona Malița (coordonator principal) și trei studenți inimoși: drd. Valentina Goje, drd. Costinel Partenie, Alexandru Lazea, student LL II, entuziaști, cu multe idei și, mai ales, cu o deschidere spre nou și spre experiențe culturale novatoare. Acest lucru este vizibil și mereu stimulativ pentru studenții francofoni de la Litere și din UVT în egală măsură, care găsesc un bun profit lingvistic și cultural în activitățile variate pe care CRU și LF le propun bilunar. De pildă, toamna trecută a fost bogată în proiecte francofone comune:
- Concursul național studențesc de literatură franceză și francofonă Liste Goncourt: choix roumain, iniţiat şi coordonat de Institutul Francez din Bucureşti, sub egida Ambasadei Franţei în țara noastră, cu participarea a șapte universități din România (în UVT acest concurs a fost coordonat de asist. dr. Ioana Marcu și conf. univ. dr. habil. Ramona Malița);
- Journée Portes ouvertes care, devenită tradițională în UVT, reunește francofonii timișoreni în fiecare toamnă să savureze feluri tradiționale de mâncare franțuzească, să-și bucure ochiul și sufletul cu mari succese ale cinematografiei franceze (anul acesta, seara de cinema a avut cea mai mare audiență din ultimii ani: a rulat filmul Astérix et Obélix: mission Cléopatre, 2002), să cunoască în detaliu provinciile Franței prin cultura și obiceiurile lor, prin vinurile lor etc.
- Ședințele cercului literar La Pléiade cu întâlniri lunare cu și despre literaturile franceză și francofone ale secolelor al XIX-lea și al XX-lea, precum și despre interferențele acestora în spațiul european contemporan și nu numai. Acest cerc are o activitate neîntreruptă de doisprezece ani (din 2007) și o tematică variată, stabilită pe semestre; semestrul I: literatura franceză și francofonă actuală prin proiectul național Liste Goncourt: choix roumain (pe durata concursului din luna octombrie a fiecărui an întâlnirile cercului au loc de două ori pe săptămână); semestrul al II-lea: literatura franceză până la moderniști (în lunile noiembrie-mai ale anului universitar cercul propune reuniuni mensuale). Cercul studențesc se află sub egida CRU și a Centrului de studii romanice (CSRT) din 2012, respectiv din 2013; participă la diferite proiecte organizate în colaborare cu alte instituții (proiecte culturale cu ONG-uri, de pildă), organizează conferințe cu profesorii invitați prin Erasmus, implică studenții în sesiunile de comunicări științifice la colocvii studențești naționale și internaționale (CIEFT, CICCRE, colocviul doctoranzilor Universității din Szeged etc.).
- În prag de iarnă (adică în noiembrie trecut) CRU și LF de la UVT au fost invitate de partenerii lor maghiari de la Universitatea din Szeged, Centrul francofon universitar (CFU), unde a avut loc o rodnică reuniune în care au fost creionate și discutate proiecte comune pe filiere francofone în care să fie implicați studenți și profesori de la secțiile de franceză: limbi și literaturi și limbi moderne aplicate, licență, master și doctorat.
Primitoare și dornice de a strânge rândurile francofonilor – studenți, cercetători, cadre didactice-, din UVT și nu numai, Centrul de reușită universitară și Lectoratul Francez reiterează invitația adresată tuturor de a participa la activitățile pe care le propun împreună și pe care le puteți vizualiza pe pagina de facebook a asociației Hexagone.