GisTM Labs la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timişoara

DSC_0120_1

Asociația Comunitatea GIS din Timişoara împreună cu Departamentul de Geografie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, au organizat în data de 23.11.2019 evenimentul GisTM Labs, dedicat specialiștilor în domeniul sistemelor informatice geografice, dar și studenților și tuturor celor interesați de aceste aplicații. La eveniment au participat peste 50 de persoane din diverse domenii – firme de topografie-cadastru-GIS, învățământ, management etc, în cadrul a cinci workshop-uri diverse din domeniul GIS.

Scopul Asociației Comunitatea GIS din Timișoara este acela de dezvoltare a unei comunități de utilizatori de sisteme informaționale geografice (GIS), cartografie și hărți digitale prin intermediul colaborării cu Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timișoara. Obiectivele propuse au fost: promovarea acestui domeniu în mediile preuniversitare, universitare, instituționale sau oricare alt mediu, public și/sau privat, în care se constată că folosirea aplicațiilor GIS și a hărților digitale poate aduce un beneficiu comunității; sprijinirea comunității prin proiecte ce pot îmbunătăți, ușura și aduce un aport calitativ semnificativ activităților curente; promovarea soluțiilor GIS open-source; facilitarea accesului la date libere; organizarea de activități ce pot dezvolta competențele elevilor, studenților, cadrelor didactice sau altor persoane din diverse domenii. Nu în ultimul rând, activitatea desfăşurată a avut rolul de promovare a tradiţiei GIS deja consacrată în cadrul programelor de studii ale Departamentului de Geografie,acesta fiind implicat alături de organizatori prin asigurarea logisticii şi a resurselor umane cu expertiză în domeniul GIS.

Având o perioadă relativ scurtă de la înființare s-a reușit desfășurarea unor  proiecte, precum cursurile de QGIS pe înțelesul tuturor, realizat în perioada Mai-Iunie 2019 și care a fost dedicat cadrelor didactice de geografie din sistemul preuniversitar și cel universitar, proiectul reMind Mapping ’89, aflat încă în desfășurare și GISTm Labs, organizat în data de 23 noiembrie 2019. În acest context, Departamentul de Geografie a sprijinit evenimentele organizate prin parteneriatul cu Asociația Comunitatea GIS din Timișoara prin punerea la dispoziție a spațiilor de desfășurare, utilizarea stațiilor de lucru din laboratoare și prin colaborarea cu studenții voluntari. Pe viitor, prin colaborări continue, în baza parteneriatului dintre cele două instituţii, organizatorii şi coordonatorii activităţilor îşi doresc dezvoltarea continuă a celor două entităţi instituţionale prin intermediul activităţilor proiectate şi aducerea laolaltă, în cadrul unor proiecte interesante, a cât mai mulți voluntari și specialiști din domeniul sistemelor informatice geografice.

Lect. univ. dr. Florina ARDELEAN

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în