Performanțe ale studenților Facultății de Arte și Design din Timișoara la IncubART – Urban Installations Hackathon

10

Studenții Facultății de Arte și Design au câștigat concursul de proiecte Urban Installations Hackathon, organizat de IncubART Makerspace. Echipa câștigătoare a fost compusă din: Bianca Buza, Olga Tarchila și Răzvan Hui, studenți ai specializării Design, din cadrul Departamentului de Design și Arte Aplicate. Din cele 16 echipe înscrise, primele cinci echipe clasate au fost alcătuite din studenți ai Facultății de Arte și Design. Cele cinci proiecte selectate la acest eveniment jurizat vor beneficia de finanțare de până la 5000 de lei, pentru a putea fi implementate.

Toate proiectele propuse vădesc un deosebit simț practic, conjugând totodată aspectele utilitare cu datele de estetică urbană. Alături de ceilalți participanți, de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, studenții Facultății de Arte și Design au conceput soluții utile, practice, dar care se înscriu în tema generală a conceptului urbei, asociată titlului de Capitală Culturală a Europei 2021. Așadar, conceptul impus, Shine your light, se regăsește în proiectele propuse la Urban Installations Hackathon, de la simple instalații statice, cu rol de informare turistică, la structuri dinamice amplasate în zonele de agrement și până la cea mai complexă propunere, cea câștigătoare. Aceasta presupune realizarea unor sculpturi cinetice amplasate într-o zonă de interes din oraș, întreaga instalație având un mesaj subliminal, dorind a comemora sacrificiul eroilor revoluției din urmă cu trei decenii.

Câteva date despre eveniment:

În perioada 1-30 noiembrie, Institutul Român de Dezvoltare al Tinerilor (IRDT), în colaborare cu incubART a organizat Shine your light – Urban Installation Hackathon.
(…) Participanții au avut la dispoziție 48 de ore pentru a crea schița proiectului. Pentru realizarea acesteia au putut lucra fie individual fie ca parte dintr-o echipă sau creându-și propria echipă, formată din 1 maxim 5 membri. Fiecare echipă a avut dreptul de a prezenta un singur proiect.
-Departajarea s-a făcut de către juriul stabilit de organizator prin acordarea unor calificative, ținând cont de următoarele criterii:

– respectarea temei impuse;

– integrarea proiectului;

– durabilitatea instalației;

– utilitatea acesteia pentru comunitate;

– crearea unui plan de buget care să permită implementarea proiectului cu suma acordată de organizatori.

Din componența juriului au făcut parte reprezentanți ai IncubART Makerspace, Facultății de Arte de Design, Facultății de Arhitectură și Urbanism și un reprezentant din partea IRDT. Primele cinci proiecte cu cel mai mare punctaj, au urmat să primească suma necesară pentru achiziționarea materiei prime necesară în implementarea instalației urbane. Dezvoltarea propriu-zisă a instalației a avut loc în perioada 4-24 noiembrie, iar expunerea instalațiilor în 25 noiembrie. Proiectul a fost realizat cu sprijinul echipei incubART Makerspace. Pe parcursul implementării s-au putut utiliza toate dotările și echipamentele din atelierele incubART, oferindu-se și suportul echipei în ceea ce privește modul de funcționare al acestora.

Acest eveniment, alături de altele mai recente, consolidează imaginea Facultății de Arte și Design din Timișoara, ca entitate de învățământ cu performanțe deosebite în competiții de design, la nivel internațional, național ori regional. Dincolo de problematica strict educațională, aspectele cercetării întreprinse de cadrele didactice ale facultății înglobează și propensiunea către competiții internaționale, cu participări individuale sau prin coordonarea studenților. Câteva competiții internaționale ce reliefează performanțele studenților FAD: Electrolux Design Lab, selecție în finală (2010, 2014 și 2015); World Bambo Design Competition (2014); Casa di Peroni / Instalart, câștigător al concursului (2015); Cradle to cradle, selecție în finală (2016); Hansgrohe Design Prize, câștigător al concursului (2016). La nivel național: Orange Smart Design Challenge selecție în finală (2017); 20 de ani de Nobila Casa, câștigător al concursului (2019).

Mentorii studenților participanți la Urban Installations Hackathon au fost: conf. univ. dr. Dan Moga, lect. univ. dr. Sergiu Zegrean și lect. univ. dr. Iosif Mihailo. Text: Lect. univ. dr. habil. Iosif Mihailo, Director Departament Design și Arte Aplicate FAD

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în