Proiectul RoS-NET2 continuă online

Foto1 Newsletter Dascalu

În intervalul 27-30 aprilie 2020, studenți din cadrul Departamentului Biologie-Chimie de la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie a Universității de Vest din Timișoara, voluntari în cadrul proiectului RoS-Net2, „Rețea de monitorizare România – Serbia pentru evaluarea și diseminarea impactului activităților miniere de exploatare a cuprului asupra calității apei din zona transfrontalieră”, au participat la instruire online pentru desfășurarea unor activități in situ de monitorizare a stării de poluare  a mediului.

 Principalele obiective ale activităților propuse au fost: informarea studenților despre problemele de mediu ale locurilor de unde vor fi prelevate probe, prezentarea metodelor care permit realizarea unor experimente specifice la fața locului, respectiv formarea unor competențe privind monitorizarea calității apei și a solului în vederea pregătirii resursei umane calificate în domeniul protecției mediului.

Membrii echipei proiectului au realizat o serie de întâlniri online cu voluntarii înscriși în proiect în cadrul cărora au fost prezentate metodele de prelevare a probelor de apă, sediment și sol, modalitățile de conservare și transport a acestora în vederea realizării unor determinări ulterioare precum și realizarea unor determinări in situ pentru caracterizarea fizico-chimică  a acestora (temperatură, pH, conductivitate, oxigen dizolvat, turbiditate, concentrația unor cationi cu ajutorul truselor de teren etc.). S-a pus accent deosebit pe metodele de colectare a probelor în vederea determinărilor ecotoxicologice și a experimentelor de bioremediere a apelor poluate cu metale din zona minieră Bor din Serbia care vor fi realizate împreună cu studenții în laboratoarele din cadrul Laboratoarelor de Cercetări Avansate de Mediu ale UVT.

În expunerile audiate s-a subliniat și importanța modului de consemnare a rezultatelor obținute în activitățile care vor fi realizate pe teren prin completarea unei fișe pentru fiecare probă prelevată și analizată precum și a echipamentului de protecție care trebuie folosit atât pentru protecție personală, cât și pentru evitarea contaminării probelor. Conținutul prezentărilor a vizat în special partea aplicativă a noțiunilor studiate teoretic în timpul activităților realizate în mod obișnuit la facultate. Prezentările au fost interactive, studenții au pus întrebări și s-au declanșat adevărate dezbateri pe baza materialelor prezentate.

Activitatea de instruire a studenților s-a bucurat de un real succes și studenții voluntari împreună cu echipa de implementare a proiectului sunt nerăbdători să desfășoare aceste activități pe teren.

Lector univ. dr. Daniela Dascălu

Ți-a plăcut articolul?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Abonează-te la newsletter

Primește cele mai noi știri despre UVT

Mai multe

Cercetarea nu intră în izolare în 2020!

Organizată annual de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara pentru toți cei pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii în